Human Rights Watch se postavila za jemenskou modelku vězněnou Húsii

2. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
Od svého zatčení v únoru je Entisar al-Hammádíová obviňována ze spáchání neslušného činu a držení drog.

Jemenští Húsiové zadržovanou modelku a herečku podrobili neférovému procesu a vyhrožují jí nucenými testy panenství v kauze, kterou doprovází "nesrovnalosti a zneužívání", informovala lidskoprávní organizace.

Právník al-Hammádíové sdělil organizaci, že modelka byla v červnu dvakrát předvedena před soud v Sanáa na základě obvinění ze spáchání neslušného činu a vlastnictví drog. (Jemenská kultura je natolik promořena uživateli tradiční drogy kátu, že zůstává otázkou, v čem by modelka jakkoliv vybočovala, i kdyby drogy skutečně držela - pozn. KD.)

Al-Hammádíové byl údajně upřen přístup k právníkovi jmenovanému soudem, který za to, že hovořil s tiskem, byl v květnu odvolán.

Nejmenované zdroje sdělily HRW, že úřady modelku přinutily podepsat během výslechu, kdy měla zavázané oči, nějaké dokumenty.

Amnesty International v květnu vyzvala Húsie, aby odvolali hrozbu zkoušky panenství, která je mezinárodním právem považována za formu sexuálního násilí a mučení. Světová zdravotnická organizace proceduru odsoudila a označila za vědecky neopodstatněnou.

Nespravedlivý soud s Entisar al-Hammádíovou provádějí jemenští povstalci podporovaní Íránem, kteří bojují proti mezinárodně uznané vládě podporované Saúdskou Arábií od roku 2014 a kontrolují rozsáhlé oblasti země, včetně hlavního města Sanáa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8898

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2021