Nadační fond nezávislé žurnalistiky vydává nový Rating zpravodajských webů

1. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
Nezávislý projekt Rating, hodnotící dodržování základních novinářských norem, publikuje další vlnu výsledků a přichází s metodickými úpravami a změnami. Provozovatelem projektu Rating je Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a datové výstupy slouží ke kultivaci mediálního prostředí u nás.

Nezávislý projekt hodnocení médií Rating přichází už se čtvrtou vlnou výsledků, tentokrát zaměřených na hodnocení dodržování základních novinářských norem u online zpravodajských médií.  „Na seznamu figurují de facto všechna zpravodajská média a na základě naší zpětné vazby některá z nich na sobě hodně zapracovala, což se promítlo ve stávajících výsledcích,“ komentuje aktuální výsledky Kateřina Hrubešová, ředitelka NFNZ. Příkladem je vydavatelství Czech News Center a jeho Blesk.cz a média patřící do stáje vydavatelství INCORP, například EuroZprávy. Tradičně mezi nejlépe hodnocenými figurují na čelních příčkách například weby Aktualne.cz, Deník N, Deník Referendum nebo Seznam Zprávy.

Seznam veškerých hodnotících kritérií a výsledků médií najdete zde. „Díky aktualizaci metodiky Ratingu jsme mohli nově zařadit i ta média, která ve svém zpravodajství využívají servisu ČTK. Pokud je ve zprávě založené na ČTK i vklad redakce a je také tak označena, pak se na ni díváme jako na redakční obsah, který až na drobné výjimky, hodnotíme podle jednotných kritérií,“ upřesňuje Josef Šlerka, vedoucí projektu Rating

Velkou bolestí je neoznačování původních zdrojů zpráv v článcích či absence jejich prolinkování na původní zdroj, které by mělo být v digitálním prostředí a době naprostou samozřejmostí. Z nové verze Ratingu také vyplývá, že hodně toho lze zlepšit u zpráv ze zahraničí. Média mnohdy přebírají články ze zahraničních serverů nejen bez řádného označení, ale také bez dalšího ověření. Mezi časté přešlapy, kterých se média za hodnocené období dopouštěla, patří rovněž absence kontaktů na redaktory. 












Od září letošního roku projekt počítá s aktuálnější, tj. s kvartální publikací výsledků, která bude rychleji odrážet změny v práci jednotlivých redakcí, což je pro ně výrazně motivující prvek se zlepšovat.

Účelem projektu Rating není penalizovat jednotlivé redakce, ale poskytovat jim zpětnou vazbu kvality jejich práce a tím zlepšovat novinářské standardy a mediální prostředí v Česku. Tvůrci projektu také počítají se zavedením dalšího, nového kritéria, kterým je počet původních publikovaných zpráv v sekci Domácí a Zahraniční jednotlivé servery.

Původní zdroj ZDE

1
Vytisknout
5002

Diskuse

Obsah vydání | 7. 7. 2021