Více než polovina nákaz omikronem v Anglii je u dvakrát očkovaných osob

3. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 


Anglie zaznamenává ostrý nárůst nové varianty koronaviru


V Anglii bylo identifikováno dalších 75 nákaz omikronem, uvedl v pátek večer britský Úřad pro zdravotní bezpečnost, UK Health Security Agency (UKHSA). Celkem je tedy zaznamenáno v Anglii 104 nákaz omikronem.

Dalších 16 nákaz omikronem bylo identifikováno ve Skotsku, v souvislost s koncertem v Glasgow před 11 dny. Wales také oznámil v pátek svůj první případ nákazy omikronem.

Nová varianta se šíří "rychle a úspěšně", konstatovala UKHSA. Bylo také zjištěno, že více než padesát procent osob nakažených omikronem bylo dvakrát očkováno.

12 z 22 nákaz se objevilo více než 14 dní poté, co nakažený byl očkován oběma vakcínami. Dva případy nákazy byly více než 28 dní po první dávce vakcíny. Šest nakažených bylo neočkovaných, o dvou nakažených nejsou k dispozici data.

Žádní tito nakažení nebyli hospitalizováni ani nezemřeli, avšak UKHSA zdůrazňuje, že "většina nákaz byla zjištěna teprve velmi nedávno a mezi registrací nákazy a vážným průběhem onemocnění a smrtí normálně uplyne určitá doba".

UKHSA také vydala svůj nejvyšší "rudý" poplach proti tomuto viru kvůli jeho teoretické schopnosti, založené na jeho mutacích, vyhnout se vakcínám i přirozeně získané imunitě,. UKHSA také varovala, že na omikron nemusí působit léčba monoklonálními protilátkami. Avšak tato varování jsou prý "předběžná", protože úřady o omikronu zatím nemají dost informací. ZDE 

- Omikron byl dosud identifikován ve 38 zemích světa, avšak dosud na něj nikdo nezemřel, konstatuje Světová zdravotnická organizace.

ZDE  

- V Jihoafrické republice došlo v důsledku omikronu k nárůstu infekcí nad 3 miliony osob. Světová zdravotnická organizace varovala, že bude trvat týdny, než se zjistí, zda omikron způsobuje vážnější onemocnění a jak účinné jsou proti němu vakcíny a léky. Šíření omikronu v Evropě vede nyní k varování, že by omikron v nadcházejících měsících tam mohl způsobit  více než polovinu evropských nákaz. Nová varianta by také mohla způsobit novou hospodářskou stagnaci tak, jak to způsobila varianta delta, konstatovala šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva.

- Z předběžné studie z Jihoafrické republiky vyplývá že omikron způsobuje reinfekci třikrát častěji než varianta delta či beta.

- Vznik omikronu je "přesvědčivým konečným důkazem", že je neproočkovanost třetího světa nebezpečná, konstatoval šéf Červeného kříže Frencesco Rocca. "Vědecká komunita varovala několikrát, že existuje riziko vzniku nových variant v oblastech, které mají velmi nízkou míru proočkovanosti," řekl. "Je neuvěřitelné, že si stále neuvědomujeme, jak silně jsme všichni propojeni."  ZDE 

2
Vytisknout
6431

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2021