Don Pablo Milošovi nevadí

3. 12. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
  • Opět pozorujeme, jak prezident výslovně nadržuje člověku, k němuž by měl mít coby ústavní činitel naprosto prvořadé výhrady. 

Poměrně živě si vzpomínám, jak jsem v době formování Topolánkovy vlády z rádia překvapeně zaslechl, že již nominovaný kandidát na ministra byl na poslední chvíli zrušen - kvůli tématu a zaměření své předlistopadové diplomové práce, k níž se zavčasu nepřiznal.


Prizmatem zkušenosti kvality vskutku kalvodovské nahlížím na současné dění kolem kabinetu Petra Fialy - a musím bohužel konstatovat, že vesele věru nevypadá.

Budoucí ministryně životního prostředí sice poslala prezidenta k šípku s jeho oblíbeným nesmyslným českým Bělomorkanalem, tím však zatím dobré zprávy končí.

Prezident výslovně proti novinářům podpořil kandidáta na ministra, jehož firma nezveřejňuje účetnictví a který je podezřelý z kriminálních vazeb.

Naproti tomu se chystá dělat vážné problémy jinému kandidátovi, u nějž se mu nelíbí jeho politické názory.

Přiznám se, že se cítím poněkud bezradně, protože jsem si nevšiml, kdy přesně došlo v klausovskozemanovskobabišovské české politice k proměně v naprostý Kmotrostán, kde politické přesvědčení má diskvalifikovat, podezření z kriminálních vazeb však naopak funguje jako doporučení pro veřejnou funkci.

Zvrácený hodnotový (ehm...) žebříček Miloše Zemana je samozřejmě dobře znám od chvíle, kdy se s radostí oposmluvně šábnul s ODS. Právě pro pochybné politické metody a vazby s podivnými lidmi jej jeho vlastní strana původně nepodpořila do prezidentské funkce.

To však, abych tak řekl, byl právě svět ještě v pořádku. Filtrovací mechanismus české politiky, taková kolektivní politická játra, tehdy ještě fungoval.

Dnes už tomu ale tak není. Dienstbierové či Lipavští čelí pokusům o odstřelení prostě proto, že mají nějaký "idealistický" názor. V kurzu je úplně jiný typ lidí. Takový, co se líbí živočichu v akváriu.

Všechno špatně, zpátky na Vysočinu...

1
Vytisknout
8289

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2021