Komunikace pouze v matrixu PPF

2. 12. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Ředitel skupiny PPF pro komunikaci Vladimír Mlynář mi zablokoval sledování svého profilu na Twitteru poté, co jsem okomentoval jeho status, ve kterém si Mlynář povzdechl, že skupina PPF již opět musí poskytnout prostory své O2 arény českému státu ke znovuzřízení očkovacího centra; poznamenal jsem, že PPF skupině slabý český stát vyhovuje.

Covidové situaci se bývalý novinář a redaktor týdeníku Respekt v médiích věnuje pravidelně.   V rozhovoru pro Seznam Zprávy o darech PPF českému sátu v březnu 2020 Vladimír Mlynář mj. prohlásil, že „Evropská unie teď v krizi navíc v přímém přenosu předvádí naprostou nemohoucnost, tudíž budou asi sílit i dezintegrační tendence“.

Jenom od té doby stihly společnosti skupiny PPF uzavřít dohodu s Telekomem Srbija v zemi, kde jsou státní instituce vyžívány k šíření vlivu vládnoucí strany a vytlačování nezávislých redakcí z mediálního prostoru anebo prodat Telenor Černá hora maďarské 4iG, kterou pomáhaly vybudovat oligarchové z okolí Viktora Orbána.

O činnosti Home Creditu skupiny PPF v Česku a o tom, jak využíval chatrnou insolvenční a exekuční legislativu byly napsány řady článků. Další texty a investigace byly napsány o snahách PPF a Home Creditu uzavřít pofidérní partnerství s Univerzitou Karlovou, jehož podmínky zahrnovaly klauzuli umožňující domáhat se omezení kritických textů o působení Home Creditu v Číně a psaných akademiky Karlovy univerzity pro server Sinopsis anebo o financování obsahu usilujícího „o racionalizaci“ diskuse o Číně v českých médiích.  

Když CME a PPF potvrdily, že se PPF stane novým vlastníkem CME, tak Vladimír Mlynář v České televizi prohlásil, že nerozumí, proč se nad transakcí pozastavuje Syndikát novinářů ČR. Později adresovaly PPF otevřený dopis také International Press Institute a další mezinárodní novinářské organizace. PPF se omezila na stručné konstatování.

Když jsem naposledy žádal tiskové oddělení PPF o komentář k utajované schůzce mezi Petrem Kellnerem a populistickým premiérem Janšou ve Slovinsku, tak jsem nedostal odpověď.  O PPF a jejích obchodních partnerech jako EPH či Kaprain jsem kromě Britských listů publikoval či hovořil ve Viserad Insight, Balkan Insight, Just Security, Intellinews, N1 Srbija, RTV Slovenija či na polském Onetu.

Celými polistopadovými dějinami této finanční skupiny se line budování vztahů s „tržním prostředím“, kterému dominuje silná politická strana, kleptokratické vztahy, ale také insolvence a finanční nátlaky.

Blokace na twitteru od Vladimíra Mlynáře je za tu dobu druhou oficiální reakcí poté, co o mně Ondřej Fér, ředitel C&B Reputation Management - marketingové společnosti, která v minulosti spolupracovala s PPF, prohlásil (shodou okolností také na Twitteru), že nejsem zcela při smyslech.

Za tu dobu mě komunikace a vystupování PPF pouze utvrzuje v předchozích závěrech a sice že o podstatné části své činnosti nechce vedení PPF hovořit veřejně a možná ani ne před většinou svých zaměstnanců. Přitom se jedná o společnost, která měla zásadní dopad nejenom na českou polistopadovou společnost, ale dnes prostřednictvím jimi kontrolovaných médií a telekomunikací zejména také na společnosti na západním Balkáně.       

1
Vytisknout
10921

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2021