Jak ruské státní fondy podporují popírání genocidy v Bosně

5. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Nadace podporované ruskou vládou pořádají akce na podporu prezentace zpráv, které popírají genocidu ve Srebrenici v roce 1995, čímž Moskva využívá sporů v Bosně a Hercegovině a zvyšuje svůj vliv na místní Srby.  

Šéf komise ke Srebrenici zřízené Republikou srbskou v Bosně na akci pořádané v polovině září v Moskvě před zástupci ruských institutů a nadací prohlásil, že v červenci 1995 nedošlo k žádné genocidě bosenských muslimů, upozorňuje Nermina Kuloglija.

Izraelský historik Gideon Greif, jehož komise vyprodukovala pro Srby zprávu o Srebrenici tvrdící, že srbské jednotky se nedopustily genocidy, prostřednictvím videokonference odmítl rozsudky mezinárodních soudů.

(Německo kvůli srebrenické zprávě popírající genocidu neudělí Greifovi plánované státní vyznamenání - pozn. BL.)

Podle Greifa by termín "genocida" údajně "ztratil svůj smysl", kdyby byl aplikován na srebrenický masakr, při němž Srbové zabili 8 000 mužů a chlapců.

Několik týdnů po tomto jednání proběhla další konference v Moskvě počátkem října. Ta se soustředila na práci Greifovy srebrenické komise a další komise, kterou zřídila Republika srbská k vyšetřování válečných zločinů proti Srbům v Sarajevu.

Obě akce organizoval Mezinárodní institut pro rozvoj vědecké spolupráce (MIRNaS), který založily ruské univerzity.

"Zašli tak daleko, že vymazali každou stopu naší existence a teď diskutují, zda to byla genocida nebo ne," říká Nura Begovićová, místopředsedkyně sdružení Srebrenické ženy. "Tihle lidé nemají duši. Je hanebné sledovat, kdo podporuje takové komise, jednání a lobbying."

Ruský stát finančně podporuje podobné akce prostřednictvím organizací jako je např. Gorčakovův fond.

Předsedou dozorčí rady fondu je ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a analytici tvrdí, že akce, jež fond podporuje, jsou pokusy uplatňovat ruskou "měkkou moc", kterou se Moskva snaží prosadit své strategické zájmy na Balkáně.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5969

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2022