Britské univerzity ruší spolupráci s univerzitami v Rusku. Co české vysoké školy?

9. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
Prohlášení rektora University of Glasgow:

Vážení studenti a kolegové,

Vzhledem k tomu, že nezákonná a politováníhodná invaze na Ukrajinu pokračuje, chtěl bych zdůraznit solidaritu Glasgowské univerzity s ukrajinským lidem a odsoudit kroky vlády Ruské federace.

Zprávy a záběry nepředstavitelného utrpení nás všechny šokují a univerzita dělá vše, co je v jejích silách, aby postižené podpořila.


V minulých dnech zveřejnila Ruská unie rektorů prohlášení, ve kterém podporuje invazi vlády Ruské federace na Ukrajinu. Stejně jako mnoho univerzit po celém světě jsme tímto neospravedlnitelným prohlášením zděšeni. V důsledku toho jsme přijali rozhodnutí pozastavit naše partnerství s ruskými a běloruskými akademickými institucemi. Rovněž pozastavíme veškeré zapojení ruských a běloruských partnerů do akcí nebo aktivit, které univerzita pořádá nebo vede. Toto rozhodnutí nebylo přijato lehce a doufám, že naše komunita toto opatření pochopí a podpoří.

 
 

Organizce britských univerzit pro mezinárodní vztahy (UUKi) rovněž zveřejnila pozastavení platnosti svého strategického memoranda o spolupráci s Ruskou unií rektorů, což navazuje na pozastavení členství 12 ruských univerzit v Evropské asociaci univerzit (EUA).


Naší prioritou bude vždy bezpečnost našich studentů a kolegů a nadále nabízíme podporu těm, kteří jsou zde v Glasgow, a zároveň poskytujeme pomoc všem postiženým. Jak jste se mohli přesvědčit v nedávných sděleních, poskytli jsme dodatečné prostředky na pomoc v nouzi přímo postiženým studentům a aktivně zkoumáme s partnerskými univerzitami v Evropě a s organizacemi, jako je Rada pro ohrožené akademiky Cara, co můžeme udělat pro podporu ukrajinských studentů a akademiků. Budeme také nadále naléhat na vládu Spojeného království, aby podpořila ukrajinské uprchlíky, kteří chtějí přijít do Spojeného království.

Soucit a smutek těch, kteří se minulý týden zúčastnili a podpořili vigilii za mír na Ukrajině v naší unvierzitní  kapli, ukázal skutečný rozsah bolesti  a soucitu v celé naší komunitě.

Jsem hrdý na to, že naše univerzita je tak multikulturní a soucitnou komunitou, a hluboce mě zarmoutilo, když jsem se dozvěděl o malém počtu osobních útoků na sociálních sítích proti ruským studentům a kolegům. Pokud se setkáte s obtěžováním jakéhokoli druhu nebo jste jeho svědky, nahlaste to prosím prostřednictvím University of Glasgow - MyGlasgow - Human Resources - Equality & Diversity - Dignity at Work and Study.

 
Jsme jednotný  glasgowský tým a vzájemně se staráme o sebe a respektujeme se , přičemž se inspirujeme hodnotami lidí, partnerů a společností, s nimiž spolupracujeme. Nyní, více než kdy jindy, musíme žít podle našich hodnot a projevit nejhlubší úctu všem v naší komunitě i mimo ni, kteří mají vazby na Ukrajinu a Rusko a kteří se staví proti jednání vlády Ruské federace.

Situace se nadále vyvíjí a my vás budeme informovat o tom, jak budeme v reakci na tuto situaci přijímat veškerá nezbytná opatření.



Anton Muscatelli

rektor

1
Vytisknout
5200

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022