Pošle Rusko na Ukrajinu syrské žoldáky?

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Objevují se důkazy, že syrská vláda a její ruský spojenec najímají Syřany pro potenciální nasazení na Ukrajině, upozorňují Amberin Zamanová a Elizabeth Hagedornová.

S pokračující eskalací ruské války na Ukrajině se objevují důkazy, že syrská vláda a její ruští spojenci najímají Syřany pro potenciální nasazení na Ukrajině. Takový krok by byl zjevným porušením mezinárodního práva.

Nezávislá organizace Syřané pro pravdu a spravedlnost monitorující více jak deset let syrskou válku oznámila, že hovořila nejméně se dvěma Syřany z okolí Damašku, kteří byli svědky najímání do služby po boku ruských jednotek na Ukrajině.

"Oba zdroje potvrdily, že jsou sestavovány seznamy jmen potenciálních rekrutů, které mají být předány ruským jednotkám rozmístěným v Sýrii ke schválení, s úmyslem nasadit je na Ukrajině," uvádí zpráva. Oba zdroje vypovídaly pod podmínkou anonymity.

"Prvním zdrojem je voják, jenž své jméno zaregistroval u bezpečnostních složek syrské vlády, aby odcestoval na Ukrajinu a bojoval zde po boku ruských sil," uvádí zpráva. Uvedl vysoké životní náklady v Sýrii a nedostatek pracovních míst jako důvod, proč podepsal smlouvu.

Zpráva dále cituje představitele takzvané komise smíření, jaké Damašek zřídil na vládou kontrolovaných územích za účelem "amnestie" bývalých příslušníků opozice.

"Byl jsem ve zpravodajské službě letectva, abych pomohl mnoha hledaným osobám vzdát se a získat za to milost," uvedl zdroj. "Začal tam přede mnou jeden důstojník mluvit o tom, že připraví seznamy se jmény bojovníků, kteří mají dostatečné bojové zkušenosti. Tito bojovníci prodělají v malém rozsahu výcvik pod ruskými důstojníky, aby se připravili k vyslání do Ruska a převezení k boji na Ukrajině po boku Rusů."

Dva západní představitelé sdělili listu al-Monitor, že o rekrutaci Syřanů neslyšeli, ale nemohou ji vyloučit.

Kolují také zprávy o rekrutaci ve východní Sýrii. Umar Abú Lajla, jehož síť Deir EzZor 24 pokrývá události v ropné provincii Dajr az-Zaur, tvrdí, že se do provincie vrací ruské soukromá agentura Wagner Group a kontaktuje Syřany s nabídkami slušných odměn za boj na Ukrajině.

Podle místního aktivisty v provincii rekrutují jak ruský Wagner, tak Rusy podporovaný 5. sbor syrské armády. Některé smlouvy už údajně jsou podepsány a jedná se o lidi s velkými bojovými zkušenostmi.

Představitelé syrské vlády argumentují, že Syřané mají rozsáhlé zkušenosti s bojem ve městech. Nicméně mnoho analytiků to zpochybňuje a označuje tyto vojáky za špatně vycvičené.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5347

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022