Apel na české poskytovatele telekomunikačních služeb: Zprovozněte učební materiály pro ukrajinské děti!

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
Telekomy by měly dát prioritu poskytování přístupu zadarmo k učebním materiálům v ukrajinštině (ty materiály už existují, ukrajinské ministerstvo školství je vytvořilo během uzavření škol za pandemie):


Uvolněte data pro ukrajinské děti

Otevření přístupu ke vzdělávacímu obsahu by pomohlo milionům lidí



V sázce jsou životy a učení dětí. Dne 25. února, den po ruské invazi, vyhlásilo ukrajinské ministerstvo školství "mimořádné prázdniny" a uzavřelo všechny školy v celé zemi, aniž by oznámilo jejich opětovné otevření. Konflikt okamžitě pozastavil vzdělávání 5,7 milionu dětí ve věku od 3 do 17 let, z nichž mnohé již předtím přišly o měsíce vzdělávání kvůli smrtícím útokům na školy na východě Ukrajiny nebo uzavření škol kvůli covidu-19. Milion dětí již z bojů na Ukrajině uprchlo a mnoho dalších se snaží najít útočiště na samotné Ukrajině.


Pokud by poskytovatelé telekomunikačních služeb v rámci Ukrajiny a v zemích, které přijímají děti uprchlíků, zavedli nulovou sazbu na určených vzdělávacích webových stránkách - to znamená, že by dětem poskytli bezplatný přístup ke vzdělávání a psychosociální podpoře, aniž by jim účtovali poplatky za data - mohli by pomoci poskytnout okamžitou úlevu dětem, které byly vytaženy ze svých škol a domovů. Děti by tak získaly přístup k  vzdálenému nouzovému vzdělávání, a to hned.

Poskytovatelé telekomunikačních služeb by měli přednostně poskytovat bezplatný přístup ke vzdělávacímu obsahu, který již vytvořilo ukrajinské ministerstvo školství, aby děti mohly pokračovat ve vzdělávání během uzavření škol v důsledku pandemie. Pro děti, které ztratily bezpečí, je zásadní pomoci jim dokončit zbytek školního roku s využitím známých materiálů v jejich vlastním jazyce. Zajištění bezplatného přístupu k nim by mohlo přinést určitou úlevu vysídleným rodičům, kteří se ocitli v nouzi. Poskytovatelé telekomunikačních služeb mohou také dočasně poskytnout bezplatný přístup k vybraným všeobecným vzdělávacím zdrojům, což by bylo přínosem nejen pro děti postižené krizí, ale také pro děti žijící v hostitelských zemích a komunitách.

Aby pomohl lidem komunikovat s blízkými a vyhledávat životně důležité informace, ukrajinský telekomunikační regulátor dočasně uvolnil volné rádiové frekvence pro mobilní telefonní sítě, aby zmírnil jejich přetížení, a spolu s ukrajinskými poskytovateli telekomunikačních služeb spustil domácí roamingové služby, aby lidé mohli zůstat ve spojení.

Více než dvacet velkých evropských telekomunikačních poskytovatelů zase rychle poskytlo uprchlíkům bezplatné služby připojení, včetně distribuce předplacených SIM karet při příjezdu a poskytování bezplatných mezinárodních hovorů na Ukrajinu.

Toto chvályhodné úsilí lze rozšířit, aby pomohlo chránit vzdělávání dětí v počátečních fázích této mimořádné situace, kdy hostitelské země pracují na zajištění přístupu vykořeněných dětí do školy.

Minulé i současné humanitární krize naučily svět, že když děti ztratí přístup ke vzdělání, riskují ztrátu své budoucnosti. Poskytovatelé telekomunikačních služeb mohou pomoci zastavit postižení  dětí v budoucnosti již dnes.

0
Vytisknout
6478

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022