Rusko žádá Čínu o vojenskou pomoc při invazi na Ukrajinu

13. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V reakci na zprávy, že Rusko usiluje o vojenské vybavení a další podporu ze strany Číny, čínské velvyslanectví v USA podle agentury Reuters uvedlo, že prioritou je nyní zajistit, aby se situace nevyhrotila a nevymkla se kontrole.

"Současná situace na Ukrajině je skutečně znepokojivá," uvedl v prohlášení mluvčí Liu Pengyu.

Agentura Reuters rovněž uvádí, že mluvčí čínského velvyslanectví v USA na dotaz ohledně žádosti o vojenské vybavení ze strany Ruska odpověděl: "O tom jsem nikdy neslyšel".
 



Bílý dům se obává, že tento krok je známkou stále těsnějších vazeb mezi Pekingem a Moskvou, píše Financial Times

Jang Ťie-čchi, nejvyšší čínský představitel pro zahraniční politiku, se tento týden setká v Římě s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem. Bude s ním jednat o Ukrajině


Rusko požádalo Čínu o vojenské vybavení na podporu své invaze na Ukrajinu, což v Bílém domě vyvolalo obavy, že Peking může podkopat snahy Západu pomoci ukrajinským silám bránit svou zemi.

Američtí představitelé sdělili listu Financial Times, že Rusko žádá o vojenské vybavení a další pomoc od Číny  od začátku invaze. Odmítli uvést podrobnosti o tom, o jaký materiál Rusko požádalo.

USA se připravují varovat spojence před situací v souvislosti s některými náznaky, že Čína se možná chystá Rusku pomoci. Jiní američtí představitelé rovněž uvedli, že existují známky toho, že Rusku docházejí některé druhy zbraní.

 Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost USA, míří do Říma na pondělní jednání s Jang Ťie-čchi, nejvyšším představitelem čínské zahraniční politiky.  Sullivan bude Čínu důrazně varovat, že jakákoli snaha pomoci Rusku v invazi na Ukrajině  nebo vyhnout se západním sankcím bude mít následky.

Čína se v ukrajinské krizi prezentuje jako neutrální aktér a odmítá odsoudit Rusko za invazi do země. USA rovněž nezaznamenaly žádné známky toho, že by čínský prezident Si Ťin-pching byl ochoten vyvíjet jakýkoli tlak na protějška Vladimira Putina.

Oba lídři minulý měsíc v Pekingu podepsali společné prohlášení, v němž popsali partnerství mezi Pekingem a Moskvou jako "bez hranic".

 Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
6962

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022