Co nevidí dobrý ministr vnitra

Současná imigrační politika státu: Zabránit uprchlíkům domoci se spravedlnosti

26. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Komentář redakce:

Na tomto místě jsme původně publikovali ostře kritický komentář Martina Rozumka k praxi advokáta Hugo Körbla, který ve své kladenské kanceláři poskytuje pomoc uprchlíkům. Pan Körbl se spojil jak s panem Rozumkem i s námi a vyšlo najevo, že šlo o dost podstatné nedorozumění. I pan Rozumek svůj příspěvek na Facebooku zjemnil.

Martin Rozumek původně pana Körbla zde kritizoval pro to, že uprchlíci musejí jet až do jeho kanceláře v Kladně. Jenže to je právě oficiální místo jeho činnosti.  Níže k tomu uvádíme vysvětlení pana   Körbla:
 

JUDr. Hugo Körbl je advokátem, který se specializuje na cizinecké právo, autorem komentáře k zákonu o českém občanství či lektorem adaptačně-integračních kurzů.

Proč mají uprchlíci jezdit do jeho kanceláře v Kladně? Pan Körbl píše:


"Cizincům se  dlouhodobě věnuji a myslím si a i od nich slýchávám, že k jejich spokojenosti úspěšně pomáhám. První dva týdny po začátku války na Ukrajině, když ještě nefungovala KACPU, jsem neřešil nic jiného, než pomoc lidem z Ukrajiny. Pomáhám cizincům radami, píši články na epravo.cz, ale třeba i jen na svůj facebook (https://www.facebook.com/akkorbl/) či nověji na instagram.


Požádal jsem OPU, a to po dohodě s MVČR, se kterým mám uzavřenou smlouvu, zda může OPU zájemce posílat za mnou do prostor CPIC Kladno, kde jsem měl tehdy dle smlouvy právní poradenství poskytovat. Požádal jsem OPU o to z toho důvodu, aby zájemci zbytečně nejezdili někam, kde jim nemohu pomoci.  Plnil jsem svou povinnost ze smlouvy s MVČR.

Ve smlouvě s MVČR jsem měl dohodnuto, že poradenství poskytuji na adrese CPIC v Kladně. Tedy bylo nešikovné pro zájemce o poradenství, aby za mnou chodili někam, kde nejsem."

Pan Korbl dále připomíná, že  "Zákon o azylu nevyžaduje, aby byl podpis uprchlíků právně ověřován."

Vzhledem k tomu, že původní článek pana Rozumka obsahoval několik nedorozumění, článek jsme odstranili a panu Körblovi se omlouváme.
 

0
Vytisknout
7141

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2022