Ukrajina: Stracková-Zimmermannová požaduje rychlé schválení reexportu německých tanků ze Španělska

8. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Předsedkyně výboru pro obranu Bundestagu požaduje, aby spolková vláda velmi rychle schválila případnou dodávku španělských tanků německé výroby Leopard 2A4 na Ukrajinu. "Velmi doufám, že spolkový ministr hospodářství Robert Habeck okamžitě udělí souhlas s exportem," řekla SPIEGELu politička FDP Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová.

To také zvyšuje tlak uvnitř semaforové koalice, zatímco Berlín poprvé schvaluje dodávku moderních tanků Ukrajině. Stracková-Zimmermannová uvedla, že očekává, "že ministr okamžitě dá zelenou". Politička spěch zdůvodnila aktuální situací na Ukrajině. "Nemáme čas na debaty. Vzhledem k těžkým ruským dělostřeleckým útokům na ukrajinské cíle je rychlost zásadní,“ řekla Stracková-Zimmermannová.

Obvykle dobře informovaný španělský list El País o víkendu informoval, že Španělsko se připravuje na dodání přibližně 40 tanků Leopard 2A4. Ministryně Margarita Roblesová to v pondělí nechtěla potvrdit ani vyvrátit. Jde o "extrémně choulostivé téma" a vyžaduje "největší diskrétnost," řekla ministryně obrany.

Tanky Leopard 2 pocházejí z německé výroby, takže Berlín by kvůli takzvané doložce o konečném použití musel reexport schválit. O víkendu v Berlíně zaznělo, že z Madridu zatím nepřišla žádná oficiální žádost. V pondělí se ale podle informací z vládních kruhů objevily alespoň první signály, že Španělsko chce tanky Ukrajině skutečně dodat.

Spolková vláda zatím dodávku moderních tanků odmítala a odvolávala se na neformální dohody mezi spojenci, že prozatím takové zbraňové systémy nedodávají. V polovině května však kancléř Olaf Scholz na důvěrném jednání výboru pro obranu řekl, že na toto téma neexistují "žádné věčné zásady", a proto bude na veřejnosti vždy mlžit.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5166

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022