Rusko se fakticky vrací ke státní ideologii - i když je to ústavou zakázáno

10. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Navzdory ústavnímu zákazu státní ideologie Putinův režim de facto oživuje státní ideologii tím, že prosazuje vytvoření pionýrské mládežnické organizace, vyvěšování sovětských vlajek a řeči o obraně a prosazování tradičních ruských hodnot, napsali redaktoři listu Nezavisimaya gazeta.

Obnova organizace Pionýr a používání sovětských vlajek nejenže představují jakési zrušení postsovětského Ruska, ale také de facto znovuoživení státní ideologie, přičemž jednotlivé kroky mají velkou podporu a samy o sobě nevypadají tak nebezpečně, jak jsou.

Mnoho lidí vůbec nevnímá vlastenectví nebo tradiční hodnoty jako ideologii. Samotná formulace problému však nepřímo naznačuje, že rodina a škola nejsou schopny zvládnout výchovu vlastenců a že tradiční instituce samy o sobě nemají dostatečný vliv.

V důsledku toho musí ústřední vláda zasáhnout, aby poskytla mladým lidem jasné definice pojmů, jako jsou tradiční hodnoty a vlastenectví, které jinak zůstanou pro mnohé nejasné, dospěli k závěru ti, kteří jsou na vrcholu ruského politického systému. Rozhodli se proto oživit Pionýra.

Pro Kreml by vlastenectví ani ruské morální a duchovní hodnoty neměly být vágní. A za tímto účelem je úřady definují stále konkrétněji, přičemž vlastenectví je stále častěji chápáno jako protizápadní nebo konkrétněji jako antiamerikanismus.

A tradiční hodnoty jsou stále častěji definovány jako antiliberalismus, perspektiva, která velmi často nabývá podoby boje proti jakékoli odchylce od standardů většiny v osobním a sexuálním životě. Teď režim pravděpodobně přidá do směsi "protinacistickou" vrstvu.

Takové uspořádání je jen stěží koherentní nebo tak silné, jako byla sovětská ideologie, ale alespoň prozatím se Putinův režim rozhodl, že má být pro nastupující generaci nezbytné i dostatečné.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5168

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022