Ruská agrese na Ukrajině: Vláda Spojeného království je "hluboce znepokojena" rozsudky smrti vynesenými nad Brity

10. 6. 2022

čas čtení 8 minut
 

- Britská vláda uvedla, že je "hluboce znepokojena" rozsudky smrti nad Brity Aidenem Aslinem a Shaunem Pinnerem, kteří byli zajati během bojů na Ukrajině.

Úřad britského premiéra uvedl, že spolupracuje s ukrajinskými orgány, aby zajistil propuštění těchto mužů.

"Jsme tím samozřejmě hluboce znepokojeni. Neustále opakujeme, že váleční zajatci nesmějí být zneužíváni k politickým účelům," uvedl mluvčí.

"Jistě víte, že podle Ženevské úmluvy mají váleční zajatci nárok na bojovou imunitu a nesmějí  být stíháni za účast v bojových akcích. Budeme tedy i nadále spolupracovat s ukrajinskými orgány a snažit se zajistit propuštění všech britských státních příslušníků, kteří sloužili v ukrajinských ozbrojených silách a jsou drženi jako váleční zajatci."

- Carl Bildt doporučuje, aby NATO eskortovalo lodě s obilím z Oděsy do světa:


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve čtvrtek informoval o "pozitivních" zprávách z jihovýchodní Záporožské oblasti, kde  podle něj ukrajinské síly porážejí ruské jednotky. Ve videoposelství Zelenskyj rovněž uvedl, že ukrajinské síly postupně postupují v Charkovské oblasti východně od Kyjeva a "osvobozují naši zemi".

 
- Senegalský prezident a předseda Africké unie Macky Sall ve čtvrtek vyzval Ukrajinu, aby odminovala vody kolem svého přístavu Oděsa a usnadnila tak tolik potřebný vývoz obilí. "Pokud se vývoz pšenice z Ukrajiny neobnoví, Afrika "se ocitne v situaci velmi vážného hladomoru, který by mohl destabilizovat kontinent", řekl Sall francouzským médiím.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pátek oznámil, že vedl telefonický rozhovor s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, v němž "byla zvláštní pozornost věnována cestě Ukrajiny do EU"
. Zelenskij dodal, že dalšími tématy jednání byla zvýšená obranná podpora Ukrajiny, bezpečnostní záruky a "situace na frontě".


- Volodymyr Zelenskyi podepsal dekret, který uvaluje osobní sankce na 35 vysoce postavených ruských představitelů, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Mezi další osoby patří mimo jiné tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ruský premiér Michail Mišustin, ruský ministr obrany Sergej Šojgu, tajemník Rady bezpečnosti Ruska Nikolaj Patrušev a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

- Ukrajinské jednotky ve čtvrtek oznámily, že postoupily v prudkých pouličních bojích v Severodoněcku, ale nadále zdůrazňují, že jediným způsobem, jak plně překonat nepřátelské síly, je více výzbroje, která by čelila vyspělé palebné síle Ruska. "Umírají (Rusové) jako mouchy... uvnitř Severodoněcka pokračují prudké boje," uvedl v internetovém příspěvku luhanský gubernátor Serhij Hajdaj.

- Ukrajinský ministr vnitra ve čtvrtek uvedl, že v současné době nehrozí bezprostřední nebezpečí postupu ruské armády do Kyjeva, ale znovu potvrdil, že hlavní město bude nadále střeženo. "Dnes nehrozí žádné nebezpečí útoku na Kyjev," uvedl ministr vnitra Denys Monastyrskyj. "V blízkosti běloruských hranic nedochází ke koncentraci vojsk, ale chápeme, že zítra jsou možné jakékoli scénáře," řekl agentuře France-Presse.

- Válka s Ruskem způsobila, že ukrajinská ekonomika v prvních třech měsících letošního roku poklesla o 15,1 %,
vypočítala ve čtvrtek státní statistická agentura. Mezinárodní měnový fond předpovídá pokles hrubého domácího produktu Ukrajiny o 35 % v celém roce 2022 a ukrajinský ministr financí Sergej Marčenko v polovině května agentuře AFP řekl, že očekává pokles až o 45-50%.

- Vladimir Putin uvedl, že domácí výroba zboží, která má obejít západní sankce kvůli válce Moskvy na Ukrajině, není všelékem, a dodal, že Rusko nyní hledá nové obchodní partnery. "Nesnažíme se zcela nahradit dovoz," řekl Putin a dodal, že Rusko "musí spolupracovat s těmi, s nimiž je to možné".

- Podle nejnovějšího odhadu západních představitelů může počet ruských vojáků zabitých od chvíle, kdy prezident Vladimir Putin nařídil svým jednotkám vstoupit na Ukrajinu, dosahovat až 20 000. Předchozí odhady, které byly uvedeny před několika týdny, hovořily o 15 000.

- Jeden z ukrajinských velitelů uvedl, že bitva v klíčovém městě na východní frontě Severodoněcku se vede dům od domu. Petro Kuzyk, velitel praporu národní gardy Svoboda, uvedl, že pouliční boje ve městě na východě Ukrajiny probíhají za silné ruské dělostřelecké palby, která ohrožuje vojáky na obou stranách. Starosta Severodoněcku Oleksandr Stryuk dnes již dříve označil situaci za "obtížnou, ale zvládnutelnou".

- Ukrajinské ministerstvo obrany prohlásilo, že jeho síly získaly zpět část území od ruských sil při protiofenzívě v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Uvedlo, že ruské síly "utrpěly ztráty na živé síle a technice", při zatlačování zpět zaminovaly území a postavily ukrajinským jednotkám barikády.  řena.

- Finská vláda plánuje změnit pohraniční legislativu, aby umožnila stavbu zábran na východní hranici s Ruskem, uvedla. Krok ke změně hraniční legislativy přichází v době, kdy finská vláda spěchá s posílením bezpečnosti hranic v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a snahou Finska vstoupit do vojenské aliance NATO.

- Podle údajů agentury OSN pro uprchlíky bylo od začátku války v celé Evropě zaregistrováno téměř 5 milionů Ukrajinců. Mnohem více jich zemi skutečně opustí - podle údajů UNHCR bylo do 7. června zaznamenáno více než 7,3 milionu překročení hranic z Ukrajiny. Dalších 2,3 milionu přechodů bylo zaznamenáno zpět do země. Válka na Ukrajině "způsobila jednu z největších krizí vysídlování lidí na světě", uvedl UNHCR.

- Podle jednoho z amerických představitelů má Rusko nyní možná větší příjmy z prodeje fosilních paliv než před invazí na Ukrajinu. Nárůst světových cen ropy kompenzoval dopad zákazu dovozu, řekl americký vyslanec pro energetickou bezpečnost Amos Hochstein zákonodárcům během senátního slyšení. Rusko bylo schopno prodat více dalším odběratelům, včetně velkých spotřebitelů energie Číny a Indie, tím, že ji nabízí se slevou oproti ropě jiného původu, uvedl.

- Britská ministryně zahraničí Liz Trussová odsoudila "falešný rozsudek" v případě Britů Aidena Aslina a Shauna Pinnera, kteří byli zajati ruskými vojáky.

Trussová napsala na Twitteru:

"Jsou to váleční zajatci. Jedná se o falešný rozsudek, který nemá absolutně žádnou legitimitu. Nadále děláme vše, co je v našich silách, abychom je podpořili."


- Robert Jenrick, který je poslancem za Aslinův volební obvod Newark, uvedl, že "nechutný monstrproces ve stylu sovětské éry" slouží jako připomínka zkaženosti Vladimira Putina.

Jenrick označil zacházení se svým voličem za "ohavné porušení" Ženevské konvence a napsal na Twitteru:

"Rusko by mělo mít jasno, nemůže takto zacházet s britskými občany. To mu nemůže projít. Aiden Aslin žoldák není žoldák, jak tvrdí moskevská propaganda. Před nezákonnou ruskou invazí žil na Ukrajině a sloužil v jejích ozbrojených silách a jako válečný zajatec má podle Ženevské úmluvy nárok na ochranu".

Jenrick dodal, že ruský velvyslanec by měl být předvolán na ministerstvo zahraničí, "aby se zodpovídal z tohoto nejhoršího porušení Ženevské úmluvy", a dodal:

"Aiden musí být co nejdříve propuštěn."



0
Vytisknout
5606

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022