Pro Putina je "rusky mluvící" totéž, jako "patřící k Rusku"

10. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Jakékoli místo, kde je ruština dominantním jazykem, bez ohledu na důvod, je v imperiálním chápání Vladimira Putina "automaticky" ruské v politickém smyslu a mělo by být součástí Ruska, upozorňuje Jevgenija Kuzněcovová.

Od dob Stalina Moskva prosazovala ruský jazyk do takové míry, že pouze ten, kdo jím mluvil, mohl být plně integrován do společnosti. To platí i pro nerusy v současných hranicích Ruské federace.

A tato zkušenost tvoří základní součást Putinova vidění světa a vede ho k závěru, že pokud menšiny v Ruské federaci nebo nerusové v zahraničí mluví rusky, jsou ab initio Rusy a měli by být součástí ruského světa, v ideálním případě jediné ruské říše.

To je zkušenost, kterou sdílejí etnické menšiny v Rusku a Ukrajinci. A zkušenost těch prvních ukazuje druhým, co je čeká, pokud se Putinovi podaří prosadit svou vládu na části Ukrajiny. Tento sovětský přístup již byl skutečně přijat na Ruskem okupovaném Krymu a na Donbasu.

Překonání uvedeného, buď návratem k národním jazykům, nebo trváním na tom, že používání ruštiny je věcí volby bez politických důsledků, je zásadní pro přežití mnohých národů a státních útvarů.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
5688

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022