Řecko předá Ukrajině 100 bojových vozidel pouze v případě, že dorazí náhradní z Německa

8. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Jakmile slíbená německá bojová vozidla pěchoty dorazí do Řecka, je vláda v Aténách připravena předat Ukrajině asi sto svých BMP-1 sovětského typu. Důvodem jsou napjaté vztahy s Tureckem, upozorňuje Valerij Saakov.

Řecko předá Ukrajině zhruba 100 jednotek BMP-1 sovětské konstrukce z výzbroje bývalých sil NDR, až když do Řecka místo toho dorazí německá bojová vozidla pěchoty slíbená Berlínem. Oznámil to v pondělí 6. června mluvčí řecké vlády na tiskové konferenci v Aténách, informuje agentura dpa.

Důvodem tohoto postoje řecké vlády je spor země s Tureckem. Zejména jde o některé řecké ostrovy ve východním Egejském moři. Řecké ozbrojené síly byly proto uvedeny do pohotovosti. V květnu Atény oznámily, že Ukrajině dodají těžké zbraně, pouze pokud budou okamžitě nahrazeny.

Německý kancléř Olaf Scholz 31. května oznámil, že Německo předá svá bojová vozidla pěchoty Řecku a že Atény místo toho pošlou na Ukrajinu zařízení sovětské výroby. Scholz měl podle tehdejšího prohlášení podepsanou dohodu s řeckým premiérem. O jaká německá bojová vozidla pěchoty šlo a kolik jednotek techniky Řecko předá Ukrajině, kancléř neupřesnil. Německý Bundeswehr je v současnosti vyzbrojen bojovými vozidly pěchoty Marder a Puma. Dpa uvádí, že v případě Řecka šlo o dodávky obrněnců Marder.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
5230

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022