"Monoetnicita" nových vojenských jednotek ohrožuje Rusko

1. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
Aby získala dostatek personálu pro svou válku na Ukrajině, cítila se Moskva nucena umožnit Čečensku a dalším neruským republikám vytvořit vojenské jednotky sestávající téměř výhradně z příslušníků jejich vlastní národnosti. To může Rusku krátkodobě pomoci, ale z dlouhodobého hlediska to představuje vážnou hrozbu, upozorňuje Alexej Malašenko.

Nejviditelnějším případem je Čečensko. Moskva tuto inovaci povolila, protože byla prezentována jako jednotky vytvořené na základě územního rozdělení země, nikoli na základě etnického původu. Ale Čečensko je z 95 % tvořeno Čečenci, a tak budou vypadat i zde vzniklé síly.

Pokud se něco podobného stane v jiných republikách, budou tyto jednotky v první řadě etnické. A je nepravděpodobné, že budou rozpuštěny po skončení ukrajinské operace. V takovém případě na ně bude pohlíženo jako na armády zúčastněných národů, a tedy na hrozbu pro Moskvu, i když jsou nominálně součástí ruských ozbrojených sil.

Co se skutečně stane v té budoucnosti, není zdaleka jasné, ale možnosti jsou znepokojivé. Už vytvoření takových jednotek znamená, že dávají Kadyrovovi status politika na federální úrovni, čímž mění vztahy mezi Moskvou a periferií způsoby, které nesměřují ve prospěch Moskvy.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5238

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022