Oteplování řek ohrožuje již tak napjaté dodávky elektřiny ve Francii

3. 8. 2022

čas čtení 4 minuty
Vysoké teploty vody hrozí snížením již tak neobvykle nízkého jaderného výkonu ve Francii a zvyšují tlak na provozovatele elektráren EDF v době, kdy je polovina jeho reaktorů mimo provoz kvůli problémům s údržbou a korozí, upozorňuje Forrest Crellin.

Údolí mezi řekami Rhône a Garrone dosáhlo v posledních dnech neobvykle vysokých teplot, které by měly v pátek vyšplhat ke 40 stupňům Celsia a až do začátku příštího týdne zůstanou nad sezónní úrovní.

To je problém, protože říční voda se používá k chlazení reaktorů. Produkce reaktoru je omezena v době vysokých veder, aby se zabránilo tomu, že horká voda znovu vstupující do řek poškodí přírodu.

EDF oznámila omezení výroby v závodě Tricastin na Rhôně od 16. července, závodě Blayais u ústí Garrone od 17. července, závodě Saint Alban na Rhôně od 17. července a závodě Bugey na Rhôně od 19. července.

Prodloužení nedávného snížení produkce v závodě Golfech na Garrone je také možné, uvedla analytička Refinitiv Nathalie Gerlová - a dodala, že podle údajů omezení pokračovala několik týdnů během podobné silné vlny veder v roce 2018.

V pátek francouzský energetický regulátor ASN oznámil některé úpravy v elektrárnách, aby zaručil minimální úroveň výroby elektřiny.

Společnost EDF již byla v letošním roce několikrát nucena snížit plánovanou produkci kvůli řadě problémů na svých reaktorech – a očekává propad ve výši 18,5 miliardy eur (18,6 miliardy dolarů) v zisku jádra v roce 2022 kvůli ztrátám ve výrobě.

Francouzská vláda má oznámit podrobnosti o svém plánu znárodnit zadluženou skupinu, v níž stát již vlastní 84 %.

Maximální teplota řeky před zahájením omezení v závodě Bugey je 26 stupňů Celsia, zatímco v závodech Golfech, Tricastin a St. Alban je 28 °C a Blayais 30 °C.

Dostupný výkon francouzských reaktorů je nejnižší za nejméně čtyři roky kvůli problémům s korozí a prodlouženým plánům údržby u poloviny z 56 reaktorů EDF.

To znamená, že Francie dováží elektřinu v době, kdy by ji normálně vyvážela, a EDF nakupuje elektřinu za vysoké tržní ceny, zatímco se Evropa snaží najít alternativní dodávky energie pocházející z Ruska.

Věci by se mohly v zimě zhoršit, pokud EDF nedokáže plně obnovit výrobu – ačkoli předpovědi Refinitiv v této fázi ukazují na návrat k normálnějším úrovním produkce v nadcházejících měsících.

Současné rostoucí teploty také způsobují nárůst poptávky po klimatizaci, což by mohlo zvýšit tlak na rozvodnou síť.

"Nabídka bude příští týden obzvláště napjatá, poptávka bude v pondělí a úterý asi 6 GWh/h nad normálem," říká Gerlová.

Francie již dováží poměrně silně, ze zemí jako Španělsko, Švýcarsko, Německo a Británie. Export do Itálie by ale v důsledku toho mohl klesnout.

Energetický mix ve Francii je různorodý, přibližně 32 % výroby pochází z větru, slunce a vody, jak ukazují provozovatele sítě RTE, výroba elektřiny závisí více na intenzitě slunce a rychlosti větru než na mírných teplotách.

Rostoucí teploty v řekách však mohou mít dominový efekt, protože některé uhelné elektrárny potřebují také chladicí vodu z řek a spoléhají na dešťové srážky nebo tání sněhu, aby podpořily hladiny řek a umožnily nerušenou přepravu uhelných člunů.

Pokud je množství říční vody, které lze použít, omezeno ochranou volně žijících živočichů, může to také omezit životně důležité dodávky vody do uhelných stanic a zkrátit výrobní časy a kapacity.

Totéž platí pro vodní elektrárny.

Nízká hladina vody po nedávném suchu nadále brání nákladním plavidlům plout plně naložená po Rýnu v Německu, uvedli obchodníci.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5390

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022