Koronavirus: Varianta omikronu BA.5 může ve srovnání s jinými variantami vést k vyššímu riziku reinfekce a vážnějším následkům

3. 8. 2022

čas čtení 5 minut
Nedávné studie ukazují, že omikronová varianta BA.5 může být mnohem nebezpečnější než její předchůdci.

Reinfekce a závažné následky mohou být u varianty omikronu označované jako BA.5 častější.

Ve srovnání s dřívější subvariantou omikronu BA.2 je v současnosti dominantní omikron BA.5 spojen s vyšší pravděpodobností způsobení druhé infekce virem SARS-COV-2 bez ohledu na stav očkování, naznačuje studie z Portugalska.

Od konce dubna do začátku června tam výzkumníci studovali 15 396 dospělých infikovaných variantou BA.2 a 12 306 infikovaných BA.5. Vakcíny a posilující dávky byly stejně účinné proti oběma podliniím, podle zprávy zveřejněné v pondělí na medRxiv před vzájemným hodnocením. Nicméně 10 % případů BA.5 byly reinfekce ve srovnání s 5,6 % případů BA.2, což naznačuje snížení ochrany získané předchozí infekcí proti BA.5 ve srovnání s BA.2, uvedli výzkumníci. Navíc se zdá, že vakcíny jsou také méně účinné při snižování rizika závažných následků pro BA.5 ve srovnání s BA.2.

"U osob infikovaných BA.5 bylo přeočkování spojeno se 77% a 88% snížením rizika hospitalizace a úmrtí na COVID-19, zatímco vyšší snížení rizika bylo zjištěno u případů BA.2, s 93% a 94%,“ napsali vědci. Přestože "přeočkování proti COVIDu-19 stále nabízí značnou ochranu proti vážným následkům po infekci BA.5," uvedli, že jejich zjištění poskytují "důkazy pro úpravu opatření v oblasti veřejného zdraví během šíření BA.5".

Korunkový protein poškozuje buňky srdečního svalu

Korunkový protein, který koronavirus používá k pronikání do buněk srdečního svalu, také podle nového výzkumu spouští škodlivý útok imunitního systému.

Protein SARS-CoV-2 interaguje s jinými proteiny v srdečních myocytech a způsobuje zánět, uvedli vědci ve středu v prezentaci na vědeckém zasedání Basic Cardiovascular Sciences 2022 American Heart Association. CoV2 proteiny a proteiny z jiného, ​​relativně neškodného koronaviru, vědci zjistili, že pouze korunkový protein SARS-CoV-2 způsobil srdeční dysfunkci, zvětšení a zánět. Dále zjistili, že v infikovaných buňkách srdečního svalu pouze hrot SARS-CoV-2 interagoval s takzvanými proteiny TLR4 (Toll-like receptor-4), které rozpoznávají vetřelce a spouštějí zánětlivé reakce. U zemřelého pacienta se zánětem vyvolaným COVIDem-19 vědci našli korunkový protein SARS-CoV-2 a protein TLR4 jak v buňkách srdečního svalu, tak v jiných typech buněk. Oba chyběly v biopsii zdravého lidského srdce.

"To znamená, že jakmile je srdce infikováno SARS-CoV-2, aktivuje signalizaci TLR4," uvedl Č'-čchiang Lin z Masonic Medical Research Institute v Utice v New Yorku. "Poskytli jsme přímý důkaz, že korunkový protein je toxický pro buňky srdečního svalu, a zúžili jsme základní mechanismus, protože protein přímo zaněcuje buňky srdečního svalu," řekl agentuře Reuters. "V mé laboratoři se dělá více práce na testování, zda a jak vrcholový protein zabíjí buňky srdečního svalu."

Kombinace protilátek cílených na omikron se blíží zkouškám na lidech

Nová kombinace monoklonálních protilátek může předcházet a léčit infekce omikronem u opic, uvedli vědci v pondělí v Nature Microbiology.

Protilátky, nazývané P2G3 a P5C3, rozpoznávají specifické oblasti korunkového proteinu, který virus SARS-CoV-2 používá ke vstupu do buněk. "P5C3 sám o sobě může blokovat všechny varianty SARS-CoV-2, které pandemii dominovaly až do omikronu BA.2," řekl Dr. Didier Trono ze Švýcarského technologického institutu v Lausanne. "P2G3 pak přichází na pomoc, protože nejenže dokáže neutralizovat všechny předchozí obávané varianty SARS-CoV-2, ale může také blokovat BA.4 a BA.5," řekl. "P2G3 je dokonce účinný proti některým mutantům BA.2 nebo BA.4/BA.5 schopným uniknout bebtelovimabu, jediné protilátce schválené pro kliniky, která stále vykazuje aktivitu proti aktuálně dominantním subvariantám BA.4/BA.5."

V laboratorních experimentech mutace, které by mohly učinit varianty SARS-CoV-2 odolnými vůči P2G3, neumožňovaly únik z P5C3 a únikové mutanty P5C3 byly stále blokovány P2G3, řekl Trono. "V podstatě se ty dvě protilátky kryjí jedna druhou, jedna vyplňuje výpadky druhé a naopak."

Společnost Aerium Therapeutics plánuje začít testovat kombinaci na lidech příští měsíc, řekl Trono, který patří mezi zakladatele společnosti. Pokud větší testy nakonec potvrdí její účinnost, bude kombinace P5C3/P2G3 podávána injekčně každé tři až šest měsíců lidem s oslabenou imunitou, kteří nemají silnou odpověď na vakcíny proti COVIDu-19, uvedla společnost.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6143

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2022