Prohlášení Amnesty International k ukrajinským dezinformacím

12. 8. 2022

čas čtení 1 minuta
V pondělí 8. srpna ukrajinské Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost vzneslo řadu nepravdivých obvinění o tom, jak Amnesty International získala důkazy použité v naší tiskové zprávě ze 4. srpna o Ukrajině.

Amnesty International kategoricky odmítá tato obvinění, která nemají opodstatnění a jsou zcela nepravdivá. Nikdo z lidí, s nimiž jsme hovořili kvůli dodatečným důkazům, kromě toho, čeho byli výzkumníci přímo svědky, nebyl v ruských věznicích nebo "filtračních táborech" nebo na územích kontrolovaných Ruskem – kam nemá Amnesty International přístup. Naši výzkumníci vyzpovídali všechny svědky, jejichž svědectví jsme sami použili, na územích kontrolovaných Ukrajinou. Všechna svědectví nám byla předána dobrovolně a v bezpečných podmínkách.

Vyšetřování zveřejněné 4. srpna provedli stejní experti Amnesty International, kteří od začátku ruské invaze systematicky dokumentují porušování mezinárodního humanitárního práva ze strany Ruska.

Amnesty International zdokumentovala četná porušení mezinárodního práva ze strany ruských sil, včetně nerozlišujících útoků, použití zakázané kazetové munice a mimosoudních poprav, a informovala o nich. Mnoho z tohoto porušování, které jsme zdokumentovali, se rovná válečným zločinům a my nadále vyzýváme, aby byli odpovědní postaveni před soud. Amnesty International jednoznačně odsuzuje ruskou invazi jako akt agrese a zločin podle mezinárodního práva.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8999

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022