Rusko právě prohrálo válku: Alla Pugačevová zaútočila na Putina

20. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Když moderátor amerického zpravodajství CBS Walter Cronkite zakončil speciální vysílání o tehdy nedávné ofenzívě Tet vzácným, krátkým a silným úvodníkem, v němž navrhl, aby Amerika přestala bojovat ve vietnamské válce, prezident Lyndon Johnson, který to sledoval v přímém přenosu v Bílém domě, se obrátil k asistentům a řekl: "Jestli jsem ztratil Cronkita, ztratil jsem středostavovskou Ameriku."

 


Megastar Alla Pugačovová o víkendu využila svůj slavný hlas ke zpochybnění války na Ukrajině,  a stala se tak nejvýznamnější ruskou celebritou, která tak učinila. Pugačevová ve svém příspěvku označila vlast, která jí udělila nejvyšší civilní vyznamenání, za "vyvrhele" a uvedla, že ruští vojáci umírají za "iluzorní cíle". 

Její příspěvek na Instagramu byl velkou urážkou Kremlu a jeho předchůdců, kteří Pugačevovou jmenovali lidovou umělkyní SSSR, udělili jí Státní cenu Ruské federace a vyznamenali ji řádem"za zásluhy o vlast".

"Žádám vás, abyste mě zařadil na seznam zahraničních agentů v mé milované zemi." Na svém účtu na Instagramu, který sleduje téměř 3,5 milionu lidí, reagovala 73letá Pugačevová na páteční oznámení, že její manžel, herec Maxim Galkin, byl zařazen na seznam takzvaných "zahraničních agentů" v Rusku. Zpěvaččin manžel v současnosti žije mimo Rusko a již otevřeně kritizoval vojenskou ofenzivu na Ukrajině. Vláda trestá jakoukoli kritiku zásahu na Ukrajině pokutami a tresty vězení.

Umělkyně zdůraznila, že její manžel chce "ukončit umírání našich chlapců pro iluzorní cíle, které z naší země dělají vyvrhele a těžce doléhají na životy jejích občanů". "Protože sympatizuji se svým manželem, který je čestný a etický člověk, pravý a neúplatný ruský vlastenec, který si přeje jen prosperitu, mír a svobodu projevu ve své vlasti," dodala Pugačevová.

Komentátoři dodávají, že to může být pro Putina osudné, protože Pugačevovou miluje právě těch šedesát-sedmdesát procent Rusů, kteří se záměrně o politiku nezajímají a válku na Ukrajině ignorují.

Je tomu asi tak, jako kdyby Karel Gott, hned poté, co dostal socialistické vyznamenání za zásluhy, veřejně odsoudil Gustáva Husáka jako zločince a komunismus jako zločinecký režim.

1
Vytisknout
7386

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2022