Ruský Vyšetřovací výbor zahájil řízení proti soudcům Mezinárodního trestního soudu v Haagu

24. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Výbor zdůraznil, že trestní stíhání Putina je "nezákonné". Úřad připomněl, že v souladu s mezinárodním právem požívají hlavy států imunity vůči jurisdikci jiných zemí, upozorňuje Ilja Plameněv.

Vyšetřovací výbor Ruska zahájil trestní řízení proti žalobci Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karimovi Ahmadu Khanovi a soudcům Tomoko Akaneové, Rosariu Salvatore Aitalovi a Sergiu Gerardovi Ugalde Godinezovi poté, co vydali zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a dětskou ombudsmanku Marii Lvovou-Belovou.

"Jednání žalobce Mezinárodního trestního soudu obsahuje znaky trestných činů podle odstavce 2 článku 299, části 1 článku 30, části 2 článku 360 trestního zákoníku Ruské federace: Přivedení vědomě nevinné osoby k trestní odpovědnosti v kombinaci s nezákonným obviněním osoby ze spáchání závažného nebo zvláště závažného trestného činu, jakož i příprava útoku na představitele cizího státu požívajícího mezinárodní ochrany za účelem zkomplikování mezinárodních vztahů," je uvedeno ve zprávě zpravodajské komise.

Ministerstvo zdůraznilo, že trestní stíhání ruského prezidenta a dětské ombudsmanky je nezákonné, protože neexistuje žádný důvod pro jejich trestní odpovědnost. "V souladu s Úmluvou o zabránění a trestání zločinů proti mezinárodně chráněným osobám ze dne 14.12.1973 požívají hlavy států absolutní imunity před jurisdikcí cizích států," dodala komise.

ICC vydal zatykač na Putina a Lvovou-Belovou 17. března a vysvětlil, že jsou zodpovědní "za válečný zločin, který spočívá v nezákonné deportaci obyvatelstva (dětí) z okupovaných území Ukrajiny do Ruska". Ruské ministerstvo zahraničí označilo jakékoli takové rozhodnutí ICC za "neplatné z hlediska práva" a Kreml zdůraznil, že Moskva neuznává jurisdikci tohoto soudu.

Ukrajina a Spojené státy rozhodnutí soudu uvítaly. Hlavní žalobce ICC Karim Khan poznamenal, že zatykač je "politováníhodný" a "neměl by vést k oslavám", ale poukázal na to, že neexistuje žádná jiná volba. "Důkazy nás donutily jednat tímto způsobem," řekl.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3033

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2023