HRW: Nemocnice v Gaze a zákony války

13. 11. 2023

čas čtení 4 minuty

"Ta nemocnice už bohužel nefunguje jako nemocnice."

Tato slova Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO), včera večer ještě více soustředila pozornost světa na nemocnici al-Šifa v Gaze.

Řekl, že se mu podařilo spojit se zdravotníky v nemocnici, která je největší v Gaze, a ti mu sdělili, že už tři dny (nyní čtyři) je nemocnice bez elektřiny a bez vody. Střelba a bombardování v okolí nemocnice situaci ještě zhoršují a stále více pacientů umírá, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch.

 
 
Deník Guardian dnes ráno informuje, že nemocnice al-Šifa je uprostřed izraelských náletů bez kyslíku, zdravotnického materiálu a paliva pro pohon inkubátorů. Izraelský vojenský útok na sanitku, který se odehrál před deseti dny těsně u nemocnice al-Šifa, zvyšuje obavy z toho, že bude ještě hůř.

Šéf WHO se vyjádřil jednoznačně: "Svět nemůže mlčet, když se nemocnice, které by měly být bezpečným útočištěm, mění v dějiště smrti, zkázy a zoufalství."

Prohlášení izraelské armády o nemocnicích v Gaze již několik týdnů vyvolávají vážné obavy o bezpečnost pacientů a zdravotníků. Obviňují palestinské ozbrojené skupiny z využívání zdravotnických zařízení pro vojenské operace.

Pokud je to pravda, ohrožuje to civilisty a porušuje válečné zákony. Nedávalo by to však izraelské armádě volnou ruku k tomu, aby si proti nemocnici dělala, co chce.

Nemocnice mají podle válečných zákonů zvláštní ochranu, kterou ztrácejí pouze v případě, že jsou využívány k "páchání činů škodlivých nepříteli". Navíc jakékoli útoky na ně mohou přijít pouze po řádném varování.

Takové varování by mělo být jasné a nesmí být vydáno za účelem narušení fungování nemocnice nebo vynucení evakuace. Příkaz k evakuaci pacientů, zdravotnického personálu a dalších osob by měl být používán pouze jako poslední možnost.

Izraelská armáda při svém postupu kolem nemocnice al-Šifa vyzvala k evakuaci a minulý týden uvedla, že "čas na odchod civilistů se krátí". Spolehlivě bezpečná cesta k evakuaci však neexistuje. Satelitní snímky potvrzují požáry, vojenské operace a zátarasy na všech možných trasách.

A mnoho nemocných a zraněných v nemocnici by se nemohlo evakuovat, ani kdyby byly cesty volné.

Zde je nyní asi nejkritičtější právní bod: lidé, kteří nemohou opustit nemocnici, mají stále ochranu podle válečného práva proti nevybíravým nebo nepřiměřeným útokům.

Systém zdravotní péče v Gaze se samozřejmě hroutí nejen v nemocnici al-Šifa.

Izraelské omezování základních služeb a blokování veškerého přísunu pomoci, včetně léků, do Gazy, spolu s útoky na zdravotnická zařízení, vedlo podle ministerstva zdravotnictví palestinské samosprávy k uzavření 23 z 35 nemocnic v pásmu Gazy.

Zvláště naléhavá je situace nemocnic v severní části Gazy, kde některé byly evakuovány a jiné nikoli. Nemocnice Kamal Adwan v severní Gaze rovněž pozastavila provoz poté, co jejímu hlavnímu generátoru došlo palivo, uvedl ředitel nemocnice pro Al-Džazíru.

Izraelské úřady by měly okamžitě povolit přísun paliva do Gazy přes přechod Rafáh s Egyptem a měly by podniknout potřebné kroky k opětovnému otevření vlastního komerčního přechodu do Gazy pro humanitární pomoc, jak to učinily v předchozích válečných konfliktech. Nemohou připravit 2,2 milionu obyvatel Gazy o palivo potřebné k napájení nemocničních generátorů a čerpání vody.

Úmyslné bránění dodávkám životně důležitých humanitárních dodávek je válečným zločinem.

Nemocnice poskytují péči a přístřeší nemocným, zraněným a vysídleným osobám a musí být chráněny, zejména v době války. Lékařům, zdravotním sestrám a sanitkám musí být umožněno vykonávat jejich práci a musí být za všech okolností chráněni.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3285

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2023