Morálně selháváme jako mezinárodní společenství. (Děsí nás tupost a nelidskost tolika Čechů)

5. 12. 2023

čas čtení 2 minuty

Sayeeda Warsi, britská konzervativní poslankyně Horní sněmovny:

Morálně selháváme jako celé mezinárodní společenství. Toto je skvrna na našem sdíleném lidství. Naši spolubližní uzavřeni do ohrady, masakrováni, zatímco celý svět se dívá na to, jak jsou děti a nevinní civilistí zabíjeni, zohavováni, vyhladověni...


Mirjana Spoljaric, prezidentka Mezinárodního Červeného kříže: Právě jsem navštívila evropskou nemocnici v Gaze a věci, které jsem tam viděla, je mimo cokoliv, co by někdo měl mít povinnost popisovat.  T

o, co mě postihlo nejvíc, byly děti. S krutými zraněními a zároveň tím, že přišly o rodiče a nikdo se o ně nestará.  

Zde čelíme situaci, kterou nevyřeší vyslání dalších kamionů. Musíme poskytnout ochranu civilistům v Gaze. Ženám a dětem, starým lidem, které jsem dnes viděla a nemají kam jít. Většina lidí, se kterými jsem se dnes setkala, byla několikrát vysídlena. 

Setkala jsem se s lidmi, kteří přišli o končetiny, protože se mezi jednotlivými ošetřeními museli  evakuovat a přišli o ruku nebo o nohu,  protože je nemohli ošetřit v nemocnici, kam nejprve dorazili. 

Dnes mi bylo řečeno, že sever ztratil veškerou chirurgickou kapacitu. Na to musíme najít řešení. Nemůžeme se odvrátit od toho, co je evidentně morálním selháním tváří v tvář mezinárodnímu společenství. 

Vyzývám všechny strany a každého, kdo má vliv, aby zmírnil napětí a našel jiné než  vojenské řešení toho, co je nesmírným utrpením lidí na obou stranách. Musíme chránit práva lidí, musíme chránit práva civilistů, musíme chránit práva zadržovaných, musíme chránit práva rukojmích. 

Mezinárodní Červený kříž udělá všechno, co je v jeho silách, aby pomohl zmírnit a snížit utrpení. Ale sami to nezvládneme. A nejde jen o humanitární řešení této situace. Musí existovat politické řešení.

0
Vytisknout
2740

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2023