Ozbrojené síly Ukrajiny útočí na ruské rafinerie sovětskými drony ze 70. let

22. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Nedostatek munice nutí ukrajinské ozbrojené síly vynášet starou techniku ze skladů a používat ji k úderům na ruské cíle. Sovětské bezpilotní letouny Tu-141 a Tu-143 byly v uplynulém týdnu použity při náletech na ruská ropná zařízení.

Analýza snímků z Brjanské oblasti, které se objevily na sociálních sítích, naznačuje, že tam byly nalezeny trosky Tu-143. Ve stejné oblasti ruská protivzdušná obrana v neděli večer "zničila dva víceúčelové bezpilotní letouny Tu-141 Striž", uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Tyto drony byly vytvořeny pro průzkum v 1970. letech a začaly se používat přesně před 50 lety. Model Tu-141 se vyráběl v Charkově. Celkem bylo vyrobeno 142 zařízení, která sloužila v sovětské armádě až do roku 1989.

Brjanská oblast, stejně jako další pohraniční regiony Ruska, je pravidelně vystavována útokům dronů z Ukrajiny. V lednu drony úspěšně zasáhly ropný sklad v krajském městě Klincy a způsobily masivní požár. Podle zpráv ruského ministerstva obrany a gubernátora Alexandra Bogomaze bylo tento týden nad Brjanskou oblastí sestřeleno několik dronů. Podle posledně jmenovaného nedošlo k žádným obětem ani škodám. Masivní nálety na ropnou a plynárenskou infrastrukturu umožnily ozbrojeným silám Ukrajiny po celý týden vyřadit z provozu několik velkých rafinérií v sousedních regionech, včetně zařízení Rosněfti a Lukoilu.

Kvůli dřívějším útokům přišlo Rusko na začátku roku už o desetinu svého vývozu ropných produktů.

Ozbrojené síly Ukrajiny začaly vyřazovat Tu-141 a Tu-143 ze zásob a přestavovat je na útočné drony již v březnu 2022, krátce po ruské invazi. V prvním roce války vešlo ve známost použití nejméně 14 takových zařízení, poznamenává Forbes. Vzhledem k tomu, že se již nepoužívaly, věřilo se, že zásoby létajících dronů těchto modelů došly, ale nyní je zřejmé, že tomu tak není.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1470

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024