Ukrajina bombardovala další dva ropné sklady ve středním Rusku

29. 4. 2024

čas čtení 1 minuta
Ukrajinské drony zasáhly dva ropné sklady ve Smolenské oblasti, sdělily BBC ukrajinské speciální služby.

Útok koordinovala Bezpečnostní služba Ukrajiny, úder byl veden na dvě základny pro skladování a čerpání pohonných hmot a maziv společnosti Rosněfť v osadách Jarcevo a Razdorov ve Smolenské oblasti Ruské federace. Skladovaly 26 tisíc metrů krychlových paliva, říkají zdroje.

Od totální invaze ruské armády na Ukrajinu ukrajinské drony pravidelně útočí na ruské regiony. Od začátku roku 2024 se drony zaměřují na palivová a energetická zařízení. Za tři a půl měsíce byly ruské rafinerie a ropné sklady napadeny nejméně osmnáctkrát. Všechny hlavní rafinerie v evropské části Ruska byly pod útokem.

V důsledku toho se prudce propadla rafinace ropy, ceny pohonných hmot prudce vzrostly a vláda na šest měsíců zakázala vývoz benzínu. Ruské úřady rovněž požádaly o další dodávky pohonných hmot z Běloruska a Kazachstánu.

Podle Rosstatu Rusko za tři březnové týdny ztratilo 10,1 % produkce benzínu a téměř 4 % produkce nafty poté, co série náletů dronů zastavila rafinaci v rafinériích v Rjazani, Syzrani a Samaře. Zdroje agentury Reuters poznamenaly, že "v květnu Rusko nemusí mít dostatek benzínu pro domácí trh".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1097

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024