Rusko najímá žoldáky proti Ukrajině nejméně ve 21 zemích

15. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Rusko pro svou invazi na Ukrajinu rekrutuje žoldáky po celém světě z nejméně 21 zemí, jako jsou Indie, Kuba, Sýrie a Srbsko, informuje Marko Sirovoj.

Podle zprávy, která cituje zpravodajské zdroje v ukrajinském Hlavním ředitelství zpravodajských služeb (HUR), je Rusko zapojeno do rozsáhlé globální náborové kampaně s cílem získat zahraniční žoldáky z nejméně 21 zemí, aby bojovali v probíhající válce proti Ukrajině.

Rusko, které zoufale potřebuje více pracovních sil po ztrátě vojáků na Ukrajině, rekrutuje zahraniční žoldáky nebo klamem nabírá zahraniční civilisty do bojových rolí slibováním dobře placených nebojových pozic. Tato náborová kampaň se šíří globálně a zaměřuje se na ekonomicky problematické země, jako je Kuba, Nepál a středoasijské země, jako součást širšího úsilí Ruska posílit své jednotky.

Forbes uvádí, že ruští náboráři se zaměřují především na migranty a studenty a využívají databáze cizích státních příslušníků, kteří dříve hledali pracovní konzultace v Rusku.

Mezi těmito zeměmi je také Indie. Na začátku března indická média informovala o dvou potvrzených indických úmrtích mezi rekruty. Indický ústřední úřad pro vyšetřování již dříve oznámil zatčení 35 osob spojených s obchodováním s lidmi ve prospěch Ruska. Na diplomatické úrovni indické ministerstvo zahraničí tvrdí, že je v neustálém kontaktu s ruskými úřady, aby zajistilo bezpečný návrat těchto osob, ale k repatriaci údajně nedochází.

Nepál pozastavil udělování pracovních povolení pro své občany směřující do Ruska a na Ukrajinu poté, co nejméně 10 Nepálců zemřelo na frontové linii, přičemž stovky dalších buď sloužily v ruských silách, nebo se pohřešují. V lednu nepálská média informovala, že nejméně 10 nepálských státních příslušníků bylo zabito jako ruští žoldáci na Ukrajině, přičemž odhadem 200 Nepálců nadále slouží v různých rolích v ruské armádě. Nepálská vláda pozastavila vydávání pracovních povolení pro své občany, kteří hledají zaměstnání v Rusku, a doporučila neriskovat životy v ruské válce.

Mimo jižní Asii Rusko rekrutuje žoldáky z Kuby, Venezuely a různých afrických zemí, jako je Burkina Faso, Mali a Středoafrická republika, kde žoldnéřská Wagnerova skupina udržuje své vojenské základny. Tažení se rozšiřuje do severní Afriky s výjimkou Maroka, které podpořilo Ukrajinu.

V září a říjnu 2023 proukrajinská OSINT skupina Inform Napalm zveřejnila na internetu údaje o pasech asi 200 Kubánců, kteří údajně vstoupili do ruské armády. Dříve BBC informovala, že kubánské úřady vydaly protichůdná prohlášení, nejprve tvrdily, že zatkly náboráře, než velvyslanec v Rusku řekl, že Havana nemá problém s tím, aby Kubánci legálně podepisovali smlouvy s ruskou armádou – což je v rozporu s postojem ministra zahraničí proti kubánské účasti.

Na Blízkém východě jsou podle Forbesu náboráři aktivní v Sýrii, Iráku a Libanonu. Cílem jsou také bývalé sovětské republiky jako Uzbekistán, Tádžikistán a Ázerbájdžán. Evropa není výjimkou, neboť Srbsko a moldavské proruské regiony Gagauzsko a Podněstří zásobují Moskvu žoldáky.

Loni v říjnu deník Guardian uvedl, že Rusko aktivně verbuje Srby a plánuje odvést stovky dalších, a to na základě informátorů a uniklých dokumentů.

Zatímco Írán vyzbrojil Rusko bezpilotními letouny a zbraněmi, není podle zprávy Forbesu zdrojem žoldnéřských rekrutů.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
1299

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2024