Dron se zaměřil na Netanjahuův dům; Izrael shazuje nad Gazou letáky s fotografií Sinvarovy mrtvoly

19. 10. 2024

čas čtení 17 minut

Mluvčí sděluje, že izraelský premiér nebyl během útoku v blízkosti

Podle libanonského ministerstva zdravotnictví izraelské nálety zabily v Zaftě na jihu Libanonu tři lidi a jednu další osobu zranily.

Izraelské síly rovněž provedly razii v autě v Džúníji a zabily další dvě osoby, dodalo ministerstvo.

Ministři obrany zemí G7 vyjádřili znepokojení nad izraelskými hrozbami vůči Unifilu


Ve společném prohlášení vydaném v sobotu vyjádřili ministři obrany zemí G7 své znepokojení nad posledními útoky Izraele na libanonský Unifil.

Skupina, která se sešla v italské Neapoli, uvedla:

Jsme ... znepokojeni posledními událostmi v Libanonu a rizikem další eskalace. Vyjadřujeme znepokojení nad všemi hrozbami pro bezpečnost společnosti Unifil. Ochrana mírových sil je povinností všech stran konfliktu. Rovněž znovu potvrzujeme, že je důležité podporovat Unifil a libanonské ozbrojené síly v jejich úloze zajišťovat stabilitu a bezpečnost Libanonu.“

Skupina rovněž odsoudila útoky Hamásu ze 7. října a uvedla, že „jednotně podporuje potřebu okamžitého příměří v Gaze, propuštění všech rukojmích a výrazné a trvalé zvýšení toku humanitární pomoci do celé Gazy a udržitelnou cestu k dvoustátnímu řešení.“


 



Dům Benjamina Netanjahua v přímořském městě Caesarea byl v sobotu zasažen bezpilotním letounem, který způsobil povrchové škody a nezpůsobil žádné oběti


Izraelská vláda uvedla, že jeden ze tří premiérových domů byl terčem útoku tří bezpilotních letounů, z nichž dva byly zachyceny, a že Netanjahu ani jeho manželka Sara nebyli v té době doma.

Lehké bezpilotní letouny, které je obtížné odhalit, nespustily izraelský protiletecký systém. Libanonská milice Hizballáh se k útoku nepřihlásila, ale uvedla, že na severní a střední Izrael vypálila několik salv raket, které v Akkonu zabily padesátiletého muže.

Raketové útoky přišly poté, co Hizballáh v pátek prohlásil, že vstoupil do nové fáze plnohodnotné války, která začala izraelskou pozemní invazí do jižního Libanonu na začátku tohoto měsíce. Šíitská skupina, která je spojencem Íránu, uvedla, že plánuje vyslat na Izrael další řízené střely a výbušné drony.
Netanjahuův dům zasáhl dron, zatímco si Izrael a Hizballáh vyměňují v Libanonu údery.


Netanjahu označil pokus o útok dronem na svůj dům za „vážnou chybu"

Benjamin Netanjahu v sobotu v novém prohlášení uvedl:

Dnešní pokus íránského zastupitelského hnutí Hizballáh o atentát na mě a mou ženu byl vážnou chybou.

Netanjahu přislíbil, že Írán a jeho zmocněnci „zaplatí vysokou cenu“, a dodal, že Izrael bude i nadále „likvidovat teroristy a ty, kteří je vysílají“.

Již v sobotu se objevily zprávy o tom, že jeho dům v severním Izraeli byl terčem útoku. Premiér a jeho manželka Sara nebyli v té době doma. Izraelská média později zveřejnila video, na němž je premiér zachycen na procházce v parku.


Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotu hovořil se svým izraelským protějškem Yoavem Gallantem a zhodnotil „úpravy postoje“ amerických sil, včetně nedávného nasazení protiraketového systému k posílení obrany Izraele proti regionálním hrozbám, uvedl Pentagon ve svém prohlášení.

Austin také Gallantovi sdělil, že se mu ulevilo, že premiér Benjamin Netanjahu je v bezpečí poté, co se útok dronu údajně zaměřil na jeho prázdninový dům v Cézareji, uvedl Pentagon.

USA by si přály, aby Izrael omezil některé své údery v libanonském hlavním městě Bejrútu a jeho okolí, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin.


„Počet civilních obětí je příliš vysoký,“ řekl Austin novinářům na setkání skupiny G7 v oblasti obrany v italské Neapoli.

„Rádi bychom viděli, že Izrael omezí některé své údery, zejména v Bejrútu a jeho okolí, a rádi bychom viděli, že věci přejdou k nějakému druhu jednání, které umožní civilistům na obou stranách hranice vrátit se do svých domovů.“
 
Izrael shazuje nad Gazou letáky s fotografií Sinvarovy mrtvoly


Izraelská letadla v sobotu shodila nad jižní částí Gazy letáky s fotografií mrtvého šéfa Hamásu Jahjá Sinvara a tvrzením, že „Hamás již nebude vládnout Gaze“, což je ozvěna slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje agentura Reuters.

Tento krok přišel v době, kdy izraelské vojenské údery zabily nejméně 32 lidí v celém pásmu Gazy a zpřísnily obléhání nemocnic v Džabalíji na severu území, uvedli palestinští zdravotníci.

„Kdo odhodí zbraň a vydá rukojmí, bude moci odejít a žít v míru,“ stálo na letáku napsaném v arabštině podle obyvatel jižního města Chán Júnis a obrázků kolujících na internetu, uvádí agentura Reuters.

Znění letáku pochází z Netanjahuova čtvrtečního prohlášení poté, co byl Sinvar ve středu zabit izraelskými vojáky operujícími v Rafáhu na jihu země poblíž egyptských hranic.


Dva pacienti nemocnice na severu Gazy zemřeli během izraelského obléhání zařízení, uvedlo v sobotu ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Agentura France-Presse uvedla, že izraelské síly obklíčily a napadly indonéskou nemocnici v Bejt Lahíi od rána, uvedli představitelé zdravotnictví v Gaze.

„Izraelské tanky nemocnici zcela obklíčily, odpojily elektřinu a ostřelovaly ji, přičemž se zaměřily na druhé a třetí patro dělostřelectvem,“ uvedl ředitel zařízení Marwan Sultan, píše agentura AFP.

„Zdravotnický personál a pacienti jsou vážně ohroženi,“ dodal.

V uplynulém roce Izrael běžně útočil na zdravotnická zařízení v celém pásmu spolu se zdravotníky. Kromě omezení uvalených na lékařskou pomoc zanechaly izraelské útoky na nemocnice a jejich obléhání desítky tisíc pacientů v Gaze bez péče.



Palestinská společnost Červeného půlměsíce zahájila druhou kampaň očkování proti dětské obrně a vitaminem A

Palestinská společnost Červeného půlměsíce zahájila v Chán Júnisu druhou kampaň očkování proti dětské obrně a vitamínem A pro děti mladší 10 let.

Očkovací místa byla zřízena v nemocnici Al-Amal Hhospital, v polní nemocnici Červeného půlměsíce v Kuvajtu, v polní nemocnici Al-Quds, na klinice Ma'an, na klinice Mawasi a na klinice Qarara Mawasi, což je několik zbývajících zdravotnických zařízení, která Izrael v celém pásmu ještě nezničil.


Libanonská národní tisková agentura informuje o sérii izraelských náletů na několik měst po celé zemi.

Patří mezi ně Jatar, Zubfin, Aita al-Šaab, Marouhin, Ramia a Bejt Lif.

Libanonské město Nabatieh se otřásá po smrtících izraelských náletech, jejichž terčem byl starosta města a pracovníci civilní obrany.

Husajn Džaber, vedoucí stanice civilní obrany v Nabatiehu, se prodíral nepořádkem z rozbitého betonu a pokrouceného kovu po kolena a prohlížel si to, co zbylo z městského tržiště pod širým nebem postaveného v roce 1910 a zničeného izraelskými nálety minulou sobotu.

„Když jsme byli děti, všichni sem chodili nakupovat své věci. Tento trh nebyl jen pro Nabatieh, ale pro všechny vesnice v okolí,“ řekl třicetiletý Džaber a ukazoval na zničenou promenádu, ze které se i po pěti dnech kouřilo.

Na zemi se válelo dětské oblečení, počítačové součástky a výrobky z nyní srovnaných se zemí obchodů, které lemovaly tržiště, vše pokryté vrstvou šedého popela.

Mezi troskami se skrýval také úlomek munice americké výroby, která tržiště zničila. Ocasní ploutev společné munice pro přímý útok (Jdam) - naváděcí soupravy, která mění hloupé bomby o hmotnosti od 500 do 2 000 liber (230-910 kg) na bomby naváděné pomocí GPS - našel Guardian a ověřilo ji oddělení pro krize, konflikty a zbraně organizace Human Rights Watch. O týden dříve byla jiná americká munice nalezena na místě izraelského náletu, při kterém v centru Bejrútu zahynulo 22 lidí.

Obyvatelé a zdravotníci uvedli, že izraelské síly zpřísnily obléhání Džabalíje, největšího z osmi historických uprchlických táborů v Gaze, který obklíčily tím, že vyslaly tanky také do nedalekých měst Bejt Hanún a Bejt Lahíja a vydaly příkaz k evakuaci obyvatel.
Izraelští představitelé uvedli, že cílem těchto rozkazů bylo oddělit bojovníky Hamásu od civilistů, a popřeli, že by existoval nějaký systematický plán na vyklizení civilistů z Džabalíje nebo jiných severních oblastí, ale místní obyvatelé a zdravotníci uvedli, že síly bombardují domy a obléhají nemocnice, brání vstupu zdravotnických a potravinových zásob, aby je donutily tábor opustit.

Po zprávách o tom, že na Netanjahuův dům ve městě Caesarea (ukradený jednomu palestinskému lékaři)  na severu Izraele byl dříve v sobotu vypuštěn dron, zveřejnila izraelská média video, na němž je premiér zachycen na procházce v parku. Netanjahuův mluvčí již dříve uvedl, že premiér se v blízkosti dronu nenacházel. „Nic nás neodradí, budeme pokračovat až do vítězství,“ řekl Netanjahu na videu natočeném jedním z jeho asistentů.

Agentura civilní obrany Gazy v sobotu uvedla, že během vojenského útoku, který má podle Izraele zabránit přeskupení bojovníků Hamásu, bylo na severu území za poslední dva týdny zabito více než 400 Palestinců. „Od zahájení vojenské operace okupační armády 6. října jsme našli více než 400 mučedníků z různých cílových oblastí v severním pásmu Gazy, včetně Džabálie a jejího tábora, Bejt Lahie a Bejt Hanúnu,“ řekl agentuře AFP mluvčí agentury civilní obrany Gazy Mahmúd Bassal.

Podle libanonských státních médií zasáhly izraelské nálety v sobotu jižní předměstí Bejrútu krátce poté, co Izrael nařídil evakuaci obyvatel, a jednalo se tak o první útoky na hlavní baštu Hizballáhu za poslední tři dny.

Izraelské záchranné služby uvedly, že v sobotu byl poblíž přístavního města Akko zabil střepinou jeden muž poté, co byla z Libanonu vypálena palba raket na severní Izrael. „Zdravotníci konstatovali smrt muže ve věku kolem 50 let, který byl zasažen šrapnelem, když seděl ve svém vozidle,“ uvedla záchranná služba Magen David Adom ve svém prohlášení.

Nejméně devět lidí bylo zraněno v severním Izraeli při útoku Hizballáhu na oblast Haify a západní Galileje dnes ráno, informoval deník Times of Israel. Izraelské obranné síly (IDF) uvedly, že při útoku bylo vypáleno 55 raket, z toho 20 na oblast Haify.

Již dříve Hizballáh uvedl, že v sobotu vypálil rakety směrem na Haifu v reakci na izraelské útoky na své pevnosti v jižním Libanonu. „Velká raketová salva“ přišla jako odveta za izraelské útoky na vesnice v jižním Libanonu, uvedl Hizballáh.

Libanonské úřady uvedly, že při sobotním izraelském útoku v Džúniji severně od Bejrútu byli zabiti dva lidé, přičemž se jednalo o první úder na tuto oblast od loňského roku, kdy si Hizballáh a Izrael začaly vyměňovat palbu. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že „izraelský nepřátelský nálet“ zasáhl auto v Džúníji, přičemž libanonská státní média uvedla, že k útoku došlo na klíčové dálnici spojující hlavní město se severem země.

Libanonská státní média uvedla, že při izraelském úderu na město v oblasti údolí Bekaa na východě země byli v sobotu zabiti čtyři lidé včetně starosty. Úder zasáhl obytnou budovu ve městě Baaloul a zabil čtyři lidi, uvedla oficiální Národní tisková agentura a dodala, že mezi mrtvými je i Haidar Shahla, starosta nedalekého města Sohmor.

Útoky Izraele v Libanonu a Gaze nutí Írán k „legitimním krokům“, prohlásil v sobotu turecký ministr zahraničí, čímž zjevně podpořil raketový útok Teheránu na Izrael z 1. října. „Agresivní postoj Izraele nutí Írán k legitimním krokům,“ řekl Hakan Fidan na společné tiskové konferenci v Istanbulu se svým íránským protějškem Abbásem Aragčím.

Místopředseda Evropské komise Josep Borrell v sobotu prohlásil, že Sinvarovo zabití otevřelo „novou perspektivu“ pro příměří v Gaze.
„Po zabití Jahjá Sinvara se jistě otevřela nová perspektiva a my ji musíme využít k dosažení příměří, propuštění zbývajících rukojmích a hledání politické perspektivy,“ řekl Borrell novinářům na okraj obranného summitu G7. Borrell rovněž navrhl, aby Rada bezpečnosti OSN posílila mandát mírových sil OSN a poskytla jim tak větší prostor k jednání v souvislosti s opakovanými útoky, které podle nich izraelské síly vedou na jejich pozice.

Po britské výzvě na pomoc lidem postiženým konfliktem na Blízkém východě bylo během dvou dnů vybráno více než 11 milionů liber. Král Karel, královna Kamila a princ a princezna z Walesu jsou mezi těmi, kdo přispěli na výzvu Výboru pro mimořádné události (Disasters Emergency Committee - DEC), která byla spuštěna ve čtvrtek.

Dva pacienti na jednotce intenzivní péče v indonéské nemocnici v Gaze zemřeli „v důsledku obléhání nemocnice a výpadku elektřiny a zdravotnického materiálu“, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy. „Izraelská okupace zintenzivňuje své útoky na zdravotnický systém v severní části pásma Gazy tím, že v posledních hodinách obléhá a přímo útočí na indonéskou nemocnici, nemocnici Kamal Adwan a nemocnici al-Awda a trvá na jejich vyřazení z provozu,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy. Izraelská armáda uvedla, že vojáci působící v oblasti byli „poučeni o důležitosti zmírnění škod na civilním obyvatelstvu a zdravotnické infrastruktuře“.

V nemocnici al-Awda v Džabalíji zasáhly údery nejvyšší patra budovy a zranily několik zaměstnanců, uvedla nemocnice ve svém prohlášení.

V centrální části Gazy bylo při zásahu domu ve městě Zawayda zabito nejméně 10 lidí včetně dvou dětí,
uvedla nemocnice mučedníků al-Aksá, kam byly oběti převezeny. Reportér agentury Associated Press (AP) v nemocnici spočítal těla.

Při dalším úderu zahynulo 11 lidí, všichni ze stejné rodiny, v uprchlickém táboře al Maghazi, podle nemocnice mučedníků al-Aksá v Deir al-Balah, kam byli převezeni. Těla v nemocnici spočítal také novinář agentury AP.


Od 7. října 2023 bylo při izraelské vojenské ofenzivě v Gaze zabito nejméně 42 519 Palestinců a 99 637 dalších bylo zraněno, uvedlo v sobotu ministerstvo zdravotnictví Gazy. Ministerstvo zdravotnictví Gazy nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky.

Příznivci proíránských ozbrojených skupin v Iráku v sobotu brzy ráno vyplenili kanceláře spojené se saúdským televizním kanálem v Bagdádu, uvedly dva bezpečnostní zdroje poté, co vysílání odvysílalo reportáž, v níž se o velitelích Teheránem podporovaných bojových skupin hovořilo jako o „teroristech“. Po půlnoci zaútočilo 400 až 500 lidí na studia produkční společnosti v Bagdádu, která pracuje pro saúdskou televizi MBC.

Poradce pravděpodobného současného vůdce al-Káidy vyzývá Hamás, aby propustil izraelské rukojmí držené v Gaze, uvádí americká organizace monitorující džihádisty Site.
Pozornost věnovaná navrácení izraelských rukojmích, živých i mrtvých, zastínila osud palestinských vězňů zadržovaných Izraelem, uvedl v internetovém prohlášení Mustafa Hamíd, známý také jako Abú Walíd al-Masrí, který je tchánem Sajfa al-Adela, muže, o němž se všeobecně předpokládá, že nyní stojí v čele al-Káidy.

Námořní cvičení pořádané Íránem za účasti Ruska a Ománu a pozorované devíti dalšími zeměmi začalo v sobotu v Indickém oceánu, uvedla íránská státní televize.

Izraelské nálety v sobotu zasáhly jižní předměstí Bejrútu, uvedla libanonská státní média krátce poté, co Izrael nařídil obyvatelům evakuaci, a jednalo se tak o první útoky na hlavní baštu Hizballáhu za poslední tři dny, informuje agentura France-Presse (AFP).

Záběry AFP ukázaly oblaka dýmu stoupající nad oblastí necelou hodinu poté, co izraelská armáda vydala příkaz k evakuaci.

Oficiální libanonská Národní tisková agentura informovala o dvou izraelských úderech na stejnou budovu ve čtvrti Haret Hreik a později dodala, že „izraelská vojenská letadla“ zasáhla čtvrť Al-Umara v nedalekém Choueifatu.

Podle agentury AFP vydal mluvčí izraelské armády Avichay Adraee „naléhavé varování obyvatelům jižního předměstí (Dahiyeh), konkrétně obyvatelům ... čtvrti Haret Hreik“.

„Nacházíte se v blízkosti zařízení a zájmů patřících Hizballáhu, proti nimž budou IDF (izraelská armáda) v blízké budoucnosti operovat,“ napsal v arabštině na Twitteru. Později vydal varování také pro čtvrti Burj al-Barajneh a Choueifat.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
376

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2024