Elektřina zlevňuje

15. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zlevňuje elektřina. To dá ovšem rozum, že ne u nás. Ve vlasti Křižíkově a Kaplanově, jež se ČEZko zove, míří ceny elektřiny spolu s kouřem z komínů optimisticky vzhůru, ať se děje, co se děje. Ale u sousedních cizáků, v Německu, kteří byli tak nekonečně hloupí a rozhodli se odstavit jaderné elektrárny, to jde s cenou elektřiny z kopce a v roce 2013 bude proud levnější než napřesrok.

Toto katastrofální znehodnocení mají samozřejmě na svědomí hnusné solární panely (jak se nedávno v památném proslovu vyjádřila sociální demokratka Bohdalová) a podobné odporné a slizké věci, které už v Německu v první polovině roku vyprodukovaly 20,8% veškeré elektrické energie. (U nás se něco takového naštěstí nikdy nestane, poněvadž ČEZští energetičtí experti naprosto jistě vědí, že je to technicky nemožné.)

Jen díky těm divným, divným věcem hyzdícím naše pole snad ještě víc než dálnice a betonové kvádry na zelené louce stavěných skladů a supermarketů dosáhli spřeženci zeleného pekla toho černomagického výsledku, že ačkoliv ceny zemního plynu, uhlí a emisních povolenek (ne, ty tam nerozdávají zdarma) jdou nahoru, proud se přesto prodává levněji.

Elektřina na rok 2013 se prodává o 45 eurocentů za megawatthodinu levněji než na rok 2012, a v jednu dobu činil rozdíl dokonce celých 1,25 euro. V roce 2013 země vybuduje 7 000 megawattů instalovaného výkonu solární a větrné energie, což bude o 32% více než napřesrok. To se chystá postavit celkem 9 600 megawattů nového instalovaného výkonu a odstavit 3 200 megawattů v uhlí a zemním plynu.

Ovšem obnovitelné zdroje nepodávají výkon nepřetržitě, a proto je třeba v případě nepřetržité spotřeby tyto zdroje zálohovat. Němci si nicméně přesto takové věci jako solární panely neoškliví, takže až 40 milionů domácností si je dokonce instalovalo na vlastní střechu.

Naši moudří experti ale jistojistě vědí, že to Němci dělají všechno úplně špatně a stanou se už brzo naprosto závislými na elektřině z ČEZkých jaderných elektráren, kterou jim budeme pěkně draho prodávat. Proto se v nové celojaderné energetické koncepci předložené kocourkovským radním dnes již bývalým ministrem průmyslu počítalo celkem až s patnácti novými Temelíny.

Jenže kdo ví, jak to vlastně nakonec dopadne. Zatímco se Němci odklánějí od jádra, ukázalo se, že pan exministr odklonil částku rovnající se ročnímu rozpočtu největší ČEZké ekoteroristické organizace na účet své matky a prokázal tak značnou nedůvěru k vládní koncepci důchodové reformy. Zřejmě jen proto taky musel odejít. Jak jinak. A o žádný úplatek se určitě nejednalo.

Vždyť rýsovat falešné a prázdné spojení mezi miliony, jejichž původ Kocourek doteď nikterak nevysvětlil, a jím předloženou energetickou koncepcí by mohl snad jen nějaký zlovolný ekoterorista...

0
Vytisknout
13893

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2011