Kdyby Havel nebyl zemřel

3. 2. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

Následující text je samozřejmě čistě hypotetický, protože předpokládá, že Havel by byl vůbec ochoten odpovědět na otázku přicházející od ontarijské bobří řeky.

Jak víme, byl Havel vězněn za to, že pod záminkou svobody slova porušoval zákony chránící zájmy jeho tehdejší socialistické vlasti. Cosi psal a cosi říkal, a tehdejší režim proti němu vytáhl zákony, které si pro vlastní ochranu zavedl. Ať tak či onak, šlo o omezení svobody slova.

Kanadský občan, Vladimír Stwora, provozovatel serveru Zvědavec, byl českou policií požádán o sdělení identifikačních údajů dvou diskutujících pod jedním z článků. Jakýsi kapitán Bc mu píše, že se jedná o zavažný trestný čin a že informaci je tudíž nutné sdělit bez zbytečného odkladu.

Dopis přišel emailem, což může vzbuzovat pochybnost o jeho pravosti. Poněkud buranský tón spíše potvrzuje, že pochází od policie (chybí oslovení, poděkování a pozdrav). Dopis rovněž vyjevuje, že česká policie má oddělení informační kriminality.

Zmíněný server dává pod články prostor pro diskusi. Její úroveň se nijak neliší od těch, které lze nalézt třeba na iDnes, Aktuálně.cz a nebo Parlamentních listech. Články většinou mají politická či ekonomická témata a často jde o překlady jinde publikovaných textů. V žádném případě nejde o pornografii natož snad dětskou.

Havla bych se rád zeptal, jak se mu líbí takový zásah policie do svobody slova v ČR, když za její prosazování v ČSSR tak trpěl. Kdyby byl živ, tak by jistě vnikl do sdělovacích prostředků a vášnivě obhajoval, že nejsme jako oni. A nebo nevnikl a neobhajoval? A jaké slovo se může v Česku stát předmětem závažného trestného činu? Neměla by to veřejnost vědět?

0
Vytisknout
16416

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2012