Británie posílá tanky k Rýnu

17. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Je tomu už pořádně dlouho, co si britské tanky probojovaly cestu k Rýnu - celých 67 let. A tak se Němci budou divit, až zjistí, že ministerstvo obrany plánuje další tažení na východ, i když poněkud nekonvenční a vynucené rozpočtovými škrty.

Tisíce britských vojenských vozidel včetně tanků, kamionů a osobních aut zamíří přes kanál La Manche, protože ministerstvo obrany plánuje prodat dvaasedmdesátihektarový komplex v Ashchurch v hrabství Gloucestershire. Zde je skladováno 6 000 vojenských vozidel připravených ke službě.

Problém kam s vozidly, pokud bude komplex prodán, chce ministerstvo řešit přesunem do Mönchengladbachu v Severním Porýní-Vestfálsku. Zde jsou v současnosti umístěna britská kasárna z hrabství Ayrshire.

Ministerstvo doufá, že půjde pouze o dočasné opatření a brzy nalezne stabilnější základnu pro vozidla přímo v Británii.

Nicméně i když myšlenka nevypadá na první pohled špatně, experti upozorňují, že doprava zejména tanků a také náročné skladování citlivé techniky mohou nakonec vyjít docela draho...

Kromě toho vojenská vozidla zamíří na východ právě v době, kdy se britská armáda z Evropy stahuje, a jejich pohotovost k okamžitému nasazení v případě krize bude značně pochybná.

Prodej základny v Ashchurch je jedním z úsporných opatření komplikovaných nicméně tím, že jde o jediné zařízení svého druhu v Británii.

Základna nedaleko Tewkesbury je obrovskou garáží, kde pracuje asi 700 osob. Nejcennější vozidla jsou dlouhodobě skladována v prostorách s kontrolovanou vlhkostí a připravena k okamžitému nasazení. Mimo jiné je tu 300 tanků Challenger 2, které jsou pro britskou armádu naprosto nenahraditelné, protože se již nevyrábí.

Podrobnosti v angličtině:ZDE

0
Vytisknout
13007

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2012