Lotyšsko odmítlo ruštinu jako oficiální jazyk

19. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Asi 75 procent Lotyšů odmítlo v referendu zavedení ruštiny jako druhého oficiálního jazyka, přestože v zemi žije asi třetina Rusů a ruština se běžně používá jako lingua franca. Lotyšsko má 2,1 milionu obyvatel. Ruští obyvatelé země tvrdí, že jsou už dvacet let diskriminováni. Etničtí Lotyši považovali referendum o zavedení ruštiny jako druhého oficiálního jazyka za útok na nezávislost Lotyšska. Mají hlubokou nedůvěru vůči Rusku a obávají se, že Moskva chce prostřednictvím ruské menšiny v Lotyšsku ovlivňovat tamější politiku.

"Společnost je rozdělena do dvou tříd - jedna má plná práva a práva druhé jsou znásilňována," sdělil listu Guardian jeden Rus. "Lotyšská většina automaticky předpokládá, že všichni Rusové jsou vinni, takže musíme pořád prokazovat věci, které bychom prokazoval neměli muset."

Referenda se účastnilo více než 70 procent voličů.

Za sovětského režimu se do Lotyšska a sousedních pobaltských republik přestěhovaly statisíce Rusů. Mnoho z nich se nikdy nenaučilo lotyšsky a po vzniku nezávislosti jim bylo odepřeno lotyšské občanství, což znamená, že nesmějí pracovat ve vládních funkcích. Pro získání lotyšského občanství je nutno složit jazykovou zkoušku z lotyšštiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7566

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2012