Írán obchází západní sankce nákupy obilí za ruble

17. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán v posledním týdnu nakoupil v různých zemích takřka půl milionu tun pšenice. Použitím ruských rublů se snaží obejít soustavu západních sankcí. Existují také zprávy o soukromých nákupčích, kteří jednají s Ruskem o dalších nákupech obilí.

Obchodníci informují, že Írán je na mezinárodním trhu s obilím aktivnější a během posledních 14 dnů nakoupil celkem 1,1 milionu tun. Soustavně provádí obchody v jiných měnách než v dolarech či eurech, jedná rovněž o barteru zahrnujícím ropu a zlato.

Celkové íránské nákupy zrnin rezervované na období únor-duben zahrnují 420 000 tun pšenice německého původu, přinejmenším 300 000 tun z Kanady, 240 000 tun z Brazílie a dalších 200 000 tun původem z Rakouska.

Na Írán byly začátkem roku uvaleny nové finanční sankce jako trest za pokračování v jaderném programu. Toto opatření má výrazný dopad na schopnost Íránu nakupovat v zahraničí a obdržet platby nutné k vitálně důležitým nákupům potravin.

Obchodníci tvrdí, že budoucí obchody budou nejpravděpodobněji realizovány v rublech, což Íránu umožní obcházet omezení uvalená na něj USA a EU.

Sankce zřejmě vážně narušily import zrnin, zejména žluté kukuřice. Domácí ceny kukuřice v Íránu za dobu od uvalení sankcí stouply až o 25%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10463

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2012