Čína podpořila Assada, syrské jednotky střílely na pohřební průvod

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Čína naléhá na prezidenta Bashara al-Assada a jeho režim, aby začal vyjednávat s Arabskou ligou a se syrskou opozicí. Syrské bezpečnostní jednotky však dál útočí na prodemokratické aktivisty.

Náměstek čínského ministra zahraničí Zhai Jun se setkal v sobotu s prezidentem Assadem krátce předtím, než syrské jednotky střílely v Damašku na pohřební průvod.

Zhai se také setkal se syrskou opozicí a uvedl, že je "Čína hluboce znepokojena prohlubvující se krizí", avšak dodal, že "z čínské zkušenosti vyplývá, že se národ nemůže vyvíjet bez stability".

Čínský činitel uvedl, že jeho vláda podporuje Assadův plán na uspořádání referenda o ústavní reformě, které se má konat příští týden, ale naléhal na Assada, aby spolupracoval s opozicí, s arabskou ligou a arabskými zeměmi a nalezl řešení. Čína a Rusko nedávno vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Sýrii, založenou na návrzích Arabské ligy.

O několik hodin poté střílely Assadovy bezpečnostní jednotky na pohřeb tří muží, usmrcených bezpečnostními jednotkami v pátek. Zabily při tom nejméně jednu osobu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7710

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2012