Britská vláda vyplatila 2 miliony liber za věznění dětí

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra bylo donuceno zaplatit 1 milion liber odškodného 40 vězněným přistěhovalcům, protože to byly děti. Další milion zaplatila za náklady spojené s vyšetřováním tohoto případu.

40 dětských přistěhovalců bylo nesprávně vězněno ve vazebních střediscích pro imigranty. Britská vláda přiznala, že tato praxe porušovala zákon a údajně ji změnila. Podle informací listu Guardian jsou však i nadále ve vazebních střediscích vězněny děti.

1 milion liber odškodného byl rozdělen nezletilým osobám, z nichž 25 bylo ve věku od 14 do 16 let. Mj. pocházejí z Afghánistánu, z Íránu, ze Srí Lanky, z Nigérie, z Eritrei, z Ugandy, ze Somálska a z Číny.

Nejmladší byla čtrnáctiletá dívka ze Srí Lanky. Některé děti přežily mučení ve svých domovských zemích a některé dívky byly znásilněny a podrobovány dalším formám sexuálního násilí.

Šestnáctiletá Eritrejka uvedla: "Nemohla jsem tomu uvěřit. Uprchla jsem z Eritrei, aby mě tam nevěznili a domnívala jsem se, že jsem se dostala do bezpečné země. Tak mě tady zase zavřeli."

Asi čtyřicet imigrantských dětí bylo zhodnoceno britskými sociálními službami. Sociální služby sdělily imigračnímu úřadu, že se jedná o děti, avšak ministerstvo vnitra je přesto uvěznilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7278

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2012