Libye před rozpadem?

3. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

V domě Idríse al-Rahela vidí velká mapa Libye s čárou rozdělující zemi napolovic. Rahel, který je bývalým důstojníkem, vede hnutí usilující o částečnou autonomii východní Libye, kde se nachází většina ropných polí. Hlavní kmenoví představitelé regionu se v úterý setkali v Benghází, aby projednali jednostranné vyhlášení východního státu, který by byl se západem spojen pouze "federální unií".

Oponenti se obávají, že takové prohlášení by bylo jen prvním krokem k rozdělení země, nicméně obyvatelé Kyrenaiky jsou rozhodnuti ukončit to, co považují za ovládání a diskriminaci západu, který měl během éry Muammara Kaddáfího převahu. 

Šest měsíců po pádu Kaddáfího se tedy ukazuje, že centrální vláda je zcela neschopná řídit zemi. Kolaps centrálních úřadů se navíc jedině zhoršil tím, jak jednotlivá města, regiony nebo milice jednají zcela o své vůli a zakládají nezávislá mocenská centra.

Po pádu Kaddáfího Libyjci snili o tom, že se jejich šestimilionová země stane novou Dubají. Teď se však spíše obávají, že je čeká osud Somálska. Možná, že úplný rozpad nakonec nenastane, ale zemi zřejmě čekají léta nestability. Místní to označují za dědictví Kaddáfího režimu, který se snažil rozdělit potenciální protivníky a postavit jednoho proti druhému. 

Tripolis zůstává pod kontrolou různých milic odmítajících začlenění do národní armády. V Kufře na jihu v kyrenaické poušti bojují arabský a africký kmen (Zvíja a Tabu) už druhý měsíc o kontrolu nad městem. Misuráta, která je třetím největším městem vzdáleným pouze dvě hodiny jízdy od Tripolisu,  si vlastně vládne sama, místní milice ignorují vládu a provádějí brutální mstu na každém, o němž si myslí, že podporoval Kaddáfího. V jedné místní garáži funguje improvizovaná věznice a mučírna, kde je bez formálního obvinění a soudu drženo asi 800 osob. Jeden ze zdravotníků na klinice nedaleko garáže vypověděl, že viděl devět vězňů z uříznutými genitáliemi, a jiné mučené elektrickými šoky.   

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10642

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2012