Rozsudek po jedenácti letech aneb další případ liknavosti italského soudnictví

23. 7. 2012 / Markéta Puzová

čas čtení 2 minuty

V červnu letošního roku byl konečně vynesen rozsudek za jedenáct let staré zločiny. Sedmnáct špiček policie bylo odsouzeno k třem a půl až pěti letům vězení, dalších pět let nebudou moci vykonávat veřejné funkce. K násilnému potlačení bojujících proti globalizaci došlo 21. a 22. července 2001 v italském Janově. Rozličné skupiny demonstrujících se zde sešly při příležitosti summitu zemí G8, protestovat proti globalizaci, kapitalismu, chudobě a mnozí další se k nim přidali také kvůli znepřístupnění, či lépe řečeno hermetickému uzavření historického centra města, soudobě označovaného za červenou zónu.

Pokojnou manifestaci organizovalo Janovské sociální fórum (GSF), sešli se zde odpůrci neoliberalismu z celého světa; svůj vlastní průvod měli také přistěhovalci ze zemí třetího světa, příslušníci black block, militantnějšího hnutí bojujícího proti kapitalismu útočením na jeho výdobytky (devastování bank, sídel nadnárodních společností...), a mnozí další. 21. července byl při střetu s policisty zastřelen demonstrující mladík Carlo Giuliani (23), jeho mrtvola byla v následném zmatkování příslušníků bezpečnosti přejeta policejní dodávkou, která opodál nabourala.

V noci z 21. na 22. července bylo italskou policií napadeno sídlo GSF v Diazově škole, kde přespávali někteří demonstranti. Byly použity granáty se slzným plynem, na obětech bylo pácháno hrubé násilí. Výsledek: 63 zraněných (někteří s trvalými následky), 95 nelegálně zatčených. Vše dokumentovalo a živě přenášelo rádio GAP sídlící v protější budově, rádio utvořené dobrovolníky za účelem dokumentovat situaci přímo z centra dění. I sem zanedlouho vpadla policie, zničila část vybavení a pásky a nahrávky s důkazy, vysílání bylo na dvacet minut přerušeno. Rozsudek se týká pouze přepadení Diazovy školy. Proces ohledně smrti Carla Giulianiho se nekonal vůbec.

0
Vytisknout
6000

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2012