Ve Sněmovně nejčastěji chybí Hašek, Dobeš a Schwarzenberg

21. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva kohovolit.eu

Praha, 21. 8. 2012 -- V první polovině roku při důležitých hlasováních ve Sněmovně chyběl nejčastěji Michal Hašek (ČSSD). Ten hlasoval jen ve 3 % případů a dokonce ani jednou o zákonech předložených jeho vlastní stranou. Vyplývá to z pravidelné půlroční analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

Na druhém místě skončil David Rath. Ten do Sněmovny téměř nechodil ani předtím, než byl zadržen policií. Důležitých hlasování se dále neúčastní například Josef Dobeš (VV), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Vít Bárta či Michal Doktor (oba nezařazení). Naopak mezi "vzorné" poslance se stoprocentní účastí patří Rudolf Chlad (TOP 09), Roman Váňa či František Novosad (oba ČSSD).

Kamil Gregor, tiskový mluvčí KohoVolit.eu, podotýká: "Je zarážející, že někteří poslanci se takřka neúčastní hlasování o zákonech předložených jejich stranou. Například premiér Petr Nečas (ODS) nehlasoval v první polovině letošního roku o zákonech ODS ani jednou. Na jednání o vlastních zákonech příliš nechodí ani Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Bohuslav Sobotka (ČSSD)."

Zdá se, že pokud má poslanec jinou významnou funkci, své hlasování ve Sněmovně zanedbává. Devítka poslanců, kteří jsou zároveň členy vlády, vykazuje mnohem nižší účast než je průměr Sněmovny (61% oproti 81%). V tomto směru je výjimkou jen ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek s téměř stoprocentní účastí. Podprůměrnou účast mají i všichni tři hejtmani ve Sněmovně (Michal Hašek, David Rath a Josef Novotný).

"Hlasování se nejméně účastní poslanci LIDEM a Věcí veřejných. Naopak nejvyšší účast vykazuje KSČM a TOP 09. V regionálním srovnání si nejhůře vedou poslanci zvolení v Praze a naopak nejlépe poslanci z Pardubického kraje," dodává Kamil Gregor.

"Řada poslanců se vůbec neobtěžuje svoji nepřítomnost omluvit. Nejvíce neomluvených absencí měli Vít Bárta, Michal Doktor a Marek Šnajdr (ODS). Naopak pokaždé svoji absenci řádně omluvili Lenka Andrýsová (LIDEM), Jana Kaslová (TOP 09) či Václav Votava (ČSSD)," uzavírá Kamil Gregor.

Aby byl přehled objektivní, analytici KohoVolit.eu vybrali pouze důležitá hlasování, tedy hlasování o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Celkem jde o 279 hlasování uskutečněných od ledna do května. Hlasování v červnu nejsou v analýze zahrnuta, protože web Sněmovny byl v té době poruchový. Z analýzy byl vyřazen poslanec Břetislav Petr (ČSSD), protože nebyl členem Sněmovny po celé sledované období.

Sdružení KohoVolit.eu je podporováno Fondem Otakara Motejla.

0
Vytisknout
7418

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2012