Ruské ministerstvo zahraničních věcí:

Západní reakce na odsouzení Pussy Riot je "střet civilizací"

23. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Napsal to na stránkách ruského ministerstva zahraničních věcí mluvčí ministerstva Alexander Lukaševič. V prohlášení se praví:

"Postmoderní Západ často zapomíná na křesťanské kořeny Evropy. City věřících jiných náboženství často nejsou respektovány, protože se usuzuje, že náboženství omezuje demokracii.

Západ podporuje absolutní svobodu jednání, takového, jaké přineslo "slávu" skupině Pussy Riot. Zde v Rusku jsme přesvědčeni, že zanedbávání norem morálky, která je společná všem světovým náboženstvím, je škodlivé. Tak se snažíme respektovat nejen mezinárodní právo o lidských právech, ale také tradiční hodnoty, v životě jako v politice.

V souladu s mezinárodními konvencemi o lidských právech není svoboda projevu absolutní a je těsně spojena s celou řadou omezení.

Zdá se, že určitým strukturám zastávajícím lidská práva a určitým sdělovacím prostředkům nejde ani tak o osud těchto mladých žen jako o příležitost vytvořit další protiruský skandál. Naši odpůrci neberou v úvahu skutečnost, že protest této punkové skupiny urazil miliony věřících křesťanské ortodoxní církve i stoupenců jiných náboženství, kteří dodržují tradiční pojmy morálky."

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov také naléhal na veřejnost, aby ohledně odsouzení skupiny Pussy Riot "nejednala hystericky, protože "v Německu se trestá rouhání v katedrále třemi lety ve vězení. Ve Francii, myslím, jsou to dva roky. Ve Finsku pokud vím se také rouhání v kostelích trestá dvěma roky vězení."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7725

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012