Omezme moc zbývající supervelmoci

23. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Soudce Ben Emmerson, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva a boj proti terorismu, vznesl tento týden požadavek, aby Spojené státy dovolily nezávislé vyšetřování svého užívání bezpilotních letadel, anebo bude OSN muset zasáhnout. Spojené státy tvrdí, že tato bezpilotní letadla se zaměřují na extremisty, ale podle studie Úřadu pro investigativní novinářskou práci, bylo v Pákistánu leteckými údery americkými bezpilotními letadly usmrceno něco mezi 282 a 585 civilisty. Při jednom takovém leteckém úderu v severním Waziristánu r. 2009 zemřelo několik vesničanů ve snaze zachránit oběti předchozího leteckého úderu.

Podle amerického velvyslance v Pákistánu Sherry Rehmana "radikalizuje válka vedená bezpilotními letadly prosté vojáky, kmeny i celé vesnice v našem regionu". Po nejnovějším leteckém úderu tento týden konstatovalo pákistánské ministerstvo zahraničí, že americké letecké údery jsou "porušováním suverenity Pákistánu, jeho územní celistvosti a jsou v rozporu s mezinárodním právem". Pákistánský parlament schválil rezoluci, odsuzující válku vedenou americkými bezpilotními letadly. Obamova vláda provádí drsnou ozbrojenou agresi, míní komentátor listu Independent Owen Jones.

Kdyby se to dělo za prezidentského úřadu kontroverzního George W. Bushe, opozice proti této politice by byla všeobecná a hlučná. Avšak zatímco za osm let Bushovy vlády bylo provedeno 52 takových leteckých úderů v Pákistánu, za tři a půl let Obamovy vlády jich bylo provedeno více než 280. USA provedla také obrovské počty leteckých úderů bezpilotními letadly v Jemenu a v Somálsku. Před dvěma měsíci charakterizoval bývalý americký prezident Jimmy Carter útoky americkými bezpilotními letadly jako "široké porušování lidských práv", které "pomáhá našim nepřátelům a odcizuje nám naše přátele". Pew Research Center zjistilo, že jen 7 procent Pákistánců má pozitivní pohled na prezidenta Obamu.

Tábor v zálivu Guantánamo byl charakteristickou ikonou Bushovy brutality a po svém zvolení Obama podepsal příkazy na jeho zrušení. Tábor dál funguje, stejně jako "černá" vězení CIA v Afghánistánu. Je jich nejméně dvacet a šíří se o nich široce obvinění o špatném zacházení s vězni. Spojené státy dál v té zemi pokračují v nesmyslné, nevyhratelné válce na straně slabé, zkorumpované vlády, která ukradla prezidentské volby r. 2009 prostřednictvím volební podvodů a zastrašování voličů.

Na Blízkém východě zůstává americká role i nadále cynicky vedena americkým strategickým sebezájmem. Navzdory tomu, že jsou tyranie jako Saúdská Arábie ozbrojeny po zuby, v roce 2010 Spojené státy podepsaly s nimi zbrojní dohodu na dodávky zbraní v hodnotě dalších 60 miliard dolarů. Obama znovu dodává zbraně diktatuře v Bahrainu i v době, kdy tato diktatura brutálně drtí aktivisty bojující za demokracii. Minulý rok provedla Saúdská Arábie invazi do Bahrain s mlčenlivou americkou podporou. Až do poslední chvíle podporovaly Spojené státy Mubarakovu diktaturu.

Americká moc ale slábne: americký podíl globálního hospodářského výkonu byl r. 1991 asi 25 procent, dnes je menší než 20 procent. V důsledku finanční krize přešla část americké hospodářské moci na východ. Americká válka v Iráku vedla k zvýšení vlivu Íránu v regionu. Měli bychom využít klesající moci USA a zabránit tomu, aby nám diktovaly supervelmoci. Měli bychom usilovat o rovnější a spravedlivější světový pořádek. Protože když to neuděláme teď, roli supervelmoci, kterou dnes hraje USA, převezme v budoucnosti jiná supervelmoc - a svět bude i nadále stejně tak nerovný a nespravedlivý jako vždycky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9308

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012