Moskva nyní považuje západní intervenci v Sýrii za "zcela reálnou"

22. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Moskva se nyní domnívá, že existuje reálný scénář západní intervence v Sýrii. Po pondělním vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy k tomu může dojít kvůli syrským chemickým zbraním. Rusko ze své strany spolupracuje s vládou a Západ s částí povstalců tak, aby se chemické zbraně nedostaly mimo kontrolu - jenže jsou tu i povstalecké skupiny, na něž nemá ani jedna ze stran významný vliv a nedokáže kontrolovat jejich další počínání. A ty teď dostaly návod - vědí, co je třeba udělat.

Podle ruského listu Kommersant, který se odvolává na anonymní zdroj z ministerstva zahraničí, pondělní vystoupení Baracka Obamy výrazně změnilo situaci. Naznačilo totiž cestu, jak od vnitřních záležitostí Sýrie přejít na mezinárodní rovinu.

A Moskva scénář, v němž se chemické zbraně stanou záminkou vnější ozbrojené intervence, považuje za "zcela reálný".

Podle západních zpravodajských služeb má Sýrie čtvrtý největší arsenál chemických zbraní na světě - a může ho dopravit na cíl dělostřeleckými granáty, leteckými pumami či raketami. Jedná se o yperit a sarin.

Moskva na základě důvěrné komunikace se syrskými úrady věří, že nemají v úmyslu chemických zbraní použít. Američané upozornili povstalce, aby se nepřibližovali k chemických skladům a průmyslovým kapacitám. Ti zatím tento požadavek plní.

Jenže Rusové současně upozorňují ma fakt, že v řadách syrské opozice existuje mnoho skupin, na něž ani jedna ze stran nemá žádný vliv. Jsou to především islamističtí extrémisté, o jejichž přítomnosti už informují i západní reportéři. A už samotná hrozba toho, že se tyto skupiny dostanou k chemických zbraním, může posloužit jako záminka k intervenci.

Syrská strana se na základě historie invaze do Iráku domnívá, že přesně o to americkému prezidentovi jde.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8645

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012