Analýza hlasování: Do Senátu nechodí Vondra, Čunek ani Filipiová

25. 9. 2012

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva KohoVolit.eu

Při důležitých hlasováních v Senátu nejčastěji chybí Daniela Filipiová (ODS). Od svého zvolení hlasovala pouze ve 35 % případů. Ze senátorů, kteří už za tři týdny obhajují mandát, na hlasování příliš nechodili ani Alexandr Vondra, Tomáš Töpfer (oba ODS) či Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vyplývá to z předvolební analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

Naopak mezi "vzorné" senátory s vysokou účastí patří Karel Šebek (ODS), Jan Hejda (ČSSD) či Soňa Paukrtová (TOP 09). "Mezi senátory s nízkou účastí najdeme bývalé či současné ministry, jako je Alexandr Vondra a Jiří Čunek, nebo hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD). Pokud senátor vykonává nějakou jinou významnou funkci, nemá zřejmě na řádný výkon svého mandátu čas," udává možný důvod časté absence Kamil Gregor, analytik KohoVolit.eu.

"Rebelové" mezi senátory

Největším "rebelem" mezi senátory je Jaroslav Kubera (ODS). Při téměř polovině důležitých hlasování se rozhodl právě opačně než většina členů klubu ODS. Se svými stranickými kolegy příliš nehlasuje ani Jaroslav Palas. "Kubera a Palas jsou ve skutečnosti mnohem většími 'rebely‛ než například Vladimír Dryml či Jiřina Rippelová, kteří nedávno odešli z klubu ČSSD," dodává analytik Gregor.

Analýza hlasování pokrývá období od voleb do Senátu v roce 2006 do 25. schůze konané v srpnu letošního roku. Aby byl přehled objektivní, analytici KohoVolit.eu vybrali pouze důležitá hlasování, tedy hlasování o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Celkem jde o 1966 z celkového počtu 3016 hlasování v tomto období.

0
Vytisknout
8390

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012