Sílí mezinárodní tlak požadující místní zdaňování mezinárodních firem

17. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Britská vláda se ocitá pod sílícím tlakem, aby se začala podílet na reformě mezinárodního daňového systému, když v těchto dnech vyšlo najevo, že kavárenská americká firma Starbucks a další velké multinacionální společnosti si repatriují zisky a v zemích, v nichž operují, platí jen minimální daně. Analýza, kterou provedl deník Guardian, prokázala, že čtyři v Británii nejznámější americké fírmy - Amazon, Facebook, Google UK a Starbucks - zaplatily za poslední čtyři roky jen 30 milionů liber na daních, i když hodnota jejich prodaného zboží a služeb byla více než 3,1 miliardy liber.

Aktivisté si stěžují, že daňové břemeno tak neférově padá na čistě britské firmy. Důsledkem je, že britské firmy jsou vůči zahraničním konkurentům v nevýhodě. Vláda umožňuje multinacionálním firmám v Británii podnikat, ty ale neplatí skoro žádné daně.

Hlasy požadující změnu daňového systému se zvedly, když se v pondělí ukázalo, že firma Starbucks od roku 1998 zaplatila v Británii na daních jen 8,6 milionu liber, zatímco prodala zboží za 3 miliardy liber. Minulý týden zaplatila firma Facebook UK na daních v Británii méně, než je průměrný plat jednoho jejího zaměstnace. Zahraniční firmy jsou obviňovány, že jejich obchodování v Británii vede k snižování údajů o objemu prodeje.

John Christensen, ředitel organizace Tax Justice Network (Síť pro spravedlivé daně) poukázal na to, že se zvyšuje mezinárodní tlak na Evropu a na Spojené státy, aby restrukturalizovaly nyní silně zneužívané a zdiskreditované předpisy o tom, jak multinacionální společnosti převádějí zisky do jiných částí světa. Christensen uvedl že na nynějším výročním jednání výboru expertů OSN pro mezinárodní daňovou spolupráci, který se právě koná v Ženevě, útočí na dosavadní daňové předpisy OECD stále mocnější země, vedené Indií, Čínou a Brazílí.

"Nastupující země argumentují, že už dosavadní daňový model z OECD nechtějí. Dokud ale nedojde k nové dohodě, starý systém bude dál zneužíván."

Nové, ekonomicky vlivné země požadují změnu předpisů tak, aby multinacionální společnosti musely platit daně tam, kde obchodují, kde jsou umístěny jejich pracovní síly a kde je investován jejich kapitál. Takové přísné předpisy už platí ve Spojených státech, ale neplatí pro americké firmy působící v zahraničí. Reformě daňového systému se nejostřeji brání v Evropě země s agresivně konkurenčními systémy, mezi něž patří Irsko, Británie a Holandsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8392

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012