Kdy už konečně někdo odvolá Henycha?

14. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jak může mít Václav Henych takovou drzost, že ještě i po jednoznačném rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), ve kterém je ukázáno, že ministerstvo vnitra použilo při vyhodnocování chybovosti zcela absurdní a nepřijatelný přístup, tvrdí, že postupoval správně?

Cituji:

"Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba."

Musí se říci, že od Henycha je velmi ušlechtilé, že uznává právo NSS rozhodnout v dané věci (já bych řekl, že to je přímo povinnost toho soudu). Státní úředník tak velkomyslně trpí jinou autoritu státu, která z něho udělala vola, i když volem podle všech, kdo umí matematiku ze základní školy, už dávno byl. Nicméně Henych překrucuje rozhodnutí NSS, když tvrdí, že byly možné dva výklady a soud se přiklonil k jednomu z nich. Soud jasně říká, že výklad byl možný pouze jeden a ukazuje ve svém verdiktu velmi podrobně, k jakým absurditám vede nepřijatelný, protizákonný postup, který použilo ministerstvo vnitra. Opakuji: verdikt soudu vychází z počtů na úrovni zkladní školy. Henychův blud je porušení základoškolských počtů. Je to stejné, jako by někdo v biologii vycházel z toho, že ledviny pumpují krev.

Pokud jde o menšinový postoj tří soudců, jejich nesouhlas s většinovým názorem NSS není v otázce počítání chybovosti, nýbrž v tom, že podle nich je sám zákon z mnoha důvodů protiústavní a měl by se dát k posouzení Ústavnímu soudu.

Podpisy jsme počítali správně, stojí si za svým ministerstvo ZDE

0
Vytisknout
11401

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2012