Al-Kajda předem počítala s intervencí v Mali

22. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Jak se vyhnout zaznamenání senzory bezpilotního letounu, pokud dojde k západní intervenci? Toto téma řeší xerokopie interního dokumentu islámských extrémistů, který se dostal do rukou novinářů. Experti hodnotí některé z dvaadvaceti tipů na "stealth DIY style" jako zastaralé, nicméně vcelku jako jednoduché a překvapivě účinné. Hlavně však zachycený dokument ukazuje, že islamisté s intervencí počítali a dopředu se na ni připravovali.

K jednoduchým způsobům maskování patří například parkování pod stromy, přikrytí korby auta rohožemi z přírodního materiálu, jehož výšku umístění nad terénem kamera dronu nedokáže zjistit. Mezi další nápady patří pokrytí auta vrstvou bahna v barvě okolního povrchu či vytváření klamných scenérií budících dojem bojových porad islamistů s pomocí figurín.

Podle expertů se taktika ukrývání před drony, které postupně nahrazují živé průzkumníky při vyhledávání protivníků, rychle vyvíjí a impuls k tomu dal už Usáma bin Ládin. Nápady jsou sdíleny přes internet v mezinárodním měřítku a ukazují na solidní koordinaci jednotlivých spolupracujících organizací al-Kajdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10042

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2013