Chcete-li, vyšlete hlasováním varovný signál podvodné justici i parazitickým exekutorům v ČR

16. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Hlasujte, články kterého novináře podle vás za poslední rok zásadně přispěly k posílení práv občanů," vyzývá občany Open Society Foundation." Středa je posledním dnem tohoto občanského hlasování o novinářskou cenu. Hlasovat je možno ZDE

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se obrací na čtenáře, aby uvážili, zda je rozumné, aby (pokud to už neučinili) hlasováním podpořili Jindřicha Gintera, novináře z deníku Právo, který se ve spolupráci s Britskými listy specializuje na exekutorskou problematiku, na zadluženost občanů a na podvody českých právníků.

Domnívám se, píše Jan Čulík, že případné vítězství Jindřicha Gintera by vyslalo varovný signál podvodným právníkům i parazitickým exekutorům v ČR.

Jindřich Ginter není politický aktivista, neusiluje o politickou kariéru ani není sběratelem cen. Je to investigativní novinář, který není poplatný žádnému vlivovému seskupení ani politické straně, ani na levici, ani na pravici. Inspirací pro jeho články, většinou tištěné v deníku Právo na titulní straně a silně medializované (v důsledku čtenářského zájmu) i na serveru Novinky.cz, jsou Ginterovy četné kontakty s jeho velkou čtenářskou obcí.

V nedávné době Ginter mj. publikoval sérii článků o tom, jak je nemožné vymáhat v ČR právo a spravedlnost. Pro Britské listy o tom napsal:

"Vymahatelnost práva pro obyčejné lidi, kteří nemají na to, aby si platili advokátské hvězdy, je v Česku k pláči. Jak nazí v trní nejsou jen senioři. I když už třeba vyhrají soud, ať jsou to staří lidé podvedení na předváděcích akcích nebo manželé oholení stavebním podnikatelem, tak je jim to k ničemu a své peníze stejně nedostanou.

Dlouhodobě na tyto případy, a na to, že ze zoufale slabé vymahatelnosti spravedlnosti jsou zděšení i někteří představitelé justice. Snažím se přispět k posílení práva obyčejných lidí, tím, že tato selhání systému téměř denně pranýřuji. Viz například tento článek:

Lidé nad podvodníky mohou vyhrát, ale peníze stejně nedostanou ZDE

Osmdesátiletá stařenka se napálila na předváděcí akci lůžkovin. Pak jí to ale došlo a zboží vrátila v zákonné lhůtě. Jenže živnostník se s ní vůbec nebavil. Důchodkyně se s pomocí občanské poradny soudila a soud vyhrála. Obžalovaný a odsouzený živnostník k tomu, aby ženě peníze vrátil k soudu ani nechodil. Jenže soudní exekutor, který má vymáhat zákonné nároky všem bez rozdílu společenského postavení, paní poradil, ať to raději nechá plavat. A rozsudek ať si třeba zarámuje. Stařenka je sice v roli věřitele, ale podle exekutora by se ty peníze stejně asi z živnostníka nepodařilo vymoci, a ona by pak ještě musela navíc platit náklady a zisk exekutora, i když od šejdíře nic nevymohl.

Zde je další článek na podobné téma:

Stavební podnikatel podvedl řadu lidí, ozývají se stále další ZDE

Další Ginterovy články, jimiž v poslední době upozorňoval na nevymahatelnost práva pro řadové občany

Tematický okruh 1

Ženě před lety ukradli občanku, teď má v exekuci platit 650 tisíc ZDE

Ženu drtí statisícová exekuce kvůli ukradené občance ZDE

Češi se bojí dluhů vzniklých z krádeží dokladů ZDE

Tematický okruh 2

Novelizace novel aneb Češi se ztrácejí v nesmyslných zákonech ZDE

Stát už není schopen dodržovat zákony, varoval šéf Nejvyššího správního soudu ZDE

Justice se utápí ve válce, kdy všichni jdou po všech, zní už i od právníků ZDE

Čím více korupce, tím více zákonů. Pravidla veřejných zakázek se zase změní ZDE

Zákaz směnek u půjček lichváři snadno obejdou ZDE

Jindřich Ginter je reportér z tradičních, papírových novin, Práva, které se později projektově propojilo s velkým tuzemským vyhledávačem, ale páteří i pro jejich online žurnalistiku jsou papírové noviny. Ty jsou v jejich případě primárním zdrojem témat.

Ginter se na sociálních sítích nepohybuje. Má jediný on line profil v rámci nominace na cenu čtenářů. Tam najdete ještě výběr jeho článků, které advokátům srazily zisky.

0
Vytisknout
6726

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2013