Zaujatý příspěvek?

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Příspěvky pana doktora Wagnera především k tématu zdravotnictví bývají zajímavé, jeho poznámka k článku Ondřeje Plachého mi ale připadá velmi zaujatá. Především jeho tvrzení, že živočišné produkty jsou nenahraditelné, jednoznačně vyvracejí sami vegani, kteří se narozdíl od většinové populace obvykle těší dobrému zdraví i ve vyšším věku, píše Petr Meluzín.

Kdysi jsem také narazil na informaci (zdroj už si nepamatuji), že generace válečných dětí, která maso téměř nepoznala, je stejně dobře vyvinutá jako zbytek populace. Údajně byly živočišné bílkoviny dostatečně nahrazeny rostlinnými, především luštěninami. Stejně tak zmínka o užívání antibiotik v živočišné výrobě a o jejím podílu na exhalacích CO2 mi narozdíl od pana Wagnera připadá jako velmi seriózní a pádný argument. K tomu bych naopak ještě přidal značné množství metanu, které je "produktem" stále rostoucího počtu hovězího dobytka.

Veganství je extrém, který nelze vnucovat všem, části populace však zjevně prospívá. Nadměrná konzumace masa a tuků příznačná pro "vyspělou" společnost je naopak jednou z příčin stále se zhoršujícího zdravotního stavu většiny z nás. K získání jednotky energie z masa navíc potřebujeme až pětkrát větší výměru orné půdy než u obilovin. Z toho mi vychází jednoduchý závěr.

Místo pěstování hmyzu z lidských exkrementů a jeho následného pojídání je rozumnější postupně snížit počet dobytka a zemědělskou půdu určenou pro pěstování píce využít mnohem efektivněji k pěstování plodin pro lidi.

Nejsem vegan ani vegetarián, ale kdysi jsem si kvůli výživě jednoho ze svých dětí vyzkoušel makrobiotickou stravu. Experiment trval několik let, kdy jsme maso téměř nejedli. Nejen, že syn je zcela normálně vyvinutý inteligentní jedinec, ale já osobně jsem tehdy postupně shodil pár zbytečných kil a cítil jsem se fyzicky podstatně lépe než dnes. Jediné, co dnes chybí mně a zdá se, že celému "vyspělému" světu, je trocha pevné vůle, která by nám umožnila změnit stravovací návyky a vzdát se pochybného potěšení z konzumace bůčků, ovarů a podobných pochoutek.

0
Vytisknout
7156

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2013