Policie v Istanbulu vyhnala demonstranty z Taksimského náměstí

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Stovky obrněných policistů lehce vytlačily v noci z pondělí na úterý demonstranty z hlavního istanbulského Taksimského náměstí do blízkého parku Gezi. Policie používala slzného plynu a gumových projektilů. Policie odstranila transparenty, visící na hlavním náměstí a nahradila je velkou tureckou vlajkou a transparentem s fotografií Mustafy Kemala Ataturka, zakladatele sekulární turecké republiky.

Huseyin Avni Mutlu, guvernér Istanbulu, uvedl na Twitteru, že cílem policejní operace bylo odstranit transparenty z náměstí. Dodal, že policie proti lidem, okupujícím blízký park, nezasáhne. Transparenty na náměstí prý "vyvolávaly dojem, že je 'okupováno' a to "záporně ovlivňovalo obraz naší země v očích světového veřejného mínění a vedlo to i k reakcím uvnitř naší společnosti".

Nejvážnější protivládní protesty za mnoho desetiletí začaly v Turecku 31. května poté, co policie tvrdě zasáhla proti mírové stávce v sedě, kdy aktivisté protestovali proti projektu, který má nahradit park kopií kasáren z osmanské éry.

Premiér Recep Tayyip Erdogan uvedl, že se setká s demonstranty.

Vládnoucí strana Spravedlnosti a rozvoje chce cenzurovat Twitter, aby zabránila šíření "nebezpečných pomluv". Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6304

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2013