Volby skutečně budou začátkem září, dá se vymyslet proč

19. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

O tom, co škodí nebo prospívá občanům, se v televizi moc nemluví, nepočítáme-li lži. Že by měla politika sloužit k účelnému obstarávání věcí veřejných, se dávno zapomnělo. A strany, které hlásají, že každý se má o sebe postarat sám, se opravdu o sebe starají. A tak není při úvahách o politické budoucnosti vhodné hledat za vším ženu, ale prospěch politických stran. Padlá vláda škodila mnoha lidem, ale protesty byly marné. Až najednou přišel zákrok, ovšem zatím jen na okraji toho škodění, a postihl výhradně jen jednu z vládních stran, jakoby ta druhá hlavní byla čistá. Není, ale ať to sama zařídila, nebo ne, získala, tak říkajíc, komparativní výhodu. Podívejme se, jak by jí chtěla využít.

Byl to silný tah od TOP 09, vyzvat ODS, aby navrhla premiéra. Žalostný pohled na tiskovku ODS bez Nečase mohl přesvědčit každého, že neuspějí a zbude jen možnost předčasných voleb, nebo prezidentova úřednická vláda. Předčasné volby TOP 09 chce, jen tak může získat voliče zdecimované ODS a zužitkovat tak získanou komparativní výhodu dříve, než se ODS vzpamatuje. Nebýt tohoto kalkulu, TOP 09 mohla sama navrhnout premiéra, ale kdyby uspěla, šla by do následujících voleb bez zmíněné výhody.

Zbývá tedy možnost, že by prezident chtěl ustavit úřednickou vládu. To by se ani nepokoušel, věděl by, že tomu zabrání zájem ČSSD, KSČM, TOP 09 a VV o předčasné volby. Kostky jsou vrženy. Zbylý čas do dne, kdy své rozpuštění musí Sněmovna odhlasovat, aby termín voleb padl do září, bude věnován celkem zbytečným a neškodným hrátkám. Začíná však namáhavé a náročné léto naplněné volební kampaní. Ohlupovací úsilí nabude děsivých rozměrů.

0
Vytisknout
10728

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2013