Hollande sází na státní tvorbu pracovních míst

5. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Přestože Francie nezaznamenává růst, který by generoval pracovní místa, a navzdory predikcím Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise i řady soukromých ekonomů, prezident Francois Hollande chce do konce roku vytvořit pracovní místa a snížit tak nezaměstnanost. Dokonce z této otázky udělal prioritu své administrativy.

Jeho plán spoléhá na vytvoření různých druhů státem placených dočasných pracovních a kvalifikačních pozic, aby snížil historicky rekordní nezaměstnanost, která v červnu dosáhla 3,28 milionu osob.

První test se odehraje hned po skončení školních prázdnin, kdy podle Hollandeho stát poněkud předběhne trh a vytvoří místa ve veřejném sektoru. 30 000 třídních a sportovních asistentů ve školách bude zaměstnáno na 12 měsíců místo obvyklých šesti. Kromě toho vláda zaplatí zaměstnání nekvalifikované mládeže ve věku 16-25 let ve zdravotnictví, charitě a dalších nekomerčních odvětvích.

Vláda tvrdí, že po pomalém startu je teď týdně podepisovánp 2 500 smluv týdně a koncem roku očekává splnění cíle, tj. dosažení hranice 100 000.

Třetí rovinou bude další kolo rekvalifikací pro nezaměstnané, které mají do konce roku zaměstnat 30 000 zájemců a v roce 2014 70 000 dalších.

Konečně prezident věnuje soukromému sektoru dotace na zaměstnání 70 000 mladých, které by měl vyškolit a nahradit jimi osoby odcházející do penze.

Ovšem neexistuje oficiální předpověď, o kolik přesně se takto podaří nezaměstnanost snížit, ani nejsou vyčísleny náklady, které závisejí na počtu osob, které se do plánu zapojí.

Národní statistická agentura INSEE předpovídá další růst nezaměstnanosti do konce roku na 11,1%, téměř na úroveň poválečného rekordu z roku 1997 (11,2%). Státem vytvořená místa podle statistiků nárůst zpomalí, ale nezastaví.

Někteří ekonomové nicméně souhlasí s tím, že Hollande může uspět a v září pak začne oznamovat snižování nezaměstnanosti. Jenže jiní nejsou tak nadšeni a mají za to, že celkový negativní trend tato iniciativa zvrátit nedokáže. Poukazují na malou ziskovost podniků a očekávají další "zeštíhlování" i počátkem příštího roku. Kromě toho by prý značná část takto zaměstnaných našla práci i bez Hollandova programu, na rozdíl od jiných vedených v evidencích úřadů práce.

I kdyby se Hollandovi jeho pokus podařil, kritici budou poukazovat na to, že taková místa jsou pouze dočasná a jejich smyslem je vylepšit statistiky, ačkoliv problémy se tímto způsobem ve skutečnosti neodstraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7282

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2013